We lopen over een breed trottoir in de vroege morgen richting het Muziekgebouw in Amsterdam. Al twee keer eerder komt er in de tegenovergestelde richting een grote groep toeristen met gids aan die de hele breedte van het pad innemen. Iedere keer ga ik opzij. Maar bij de derde keer denk ik bij mijzelf “waarom moet ik iedere keer opzij”. Er is tenslotte meer dan genoeg ruimte op het trottoir. Nou ben ik niet zo heel breed, maar op dat moment blaas ik mijzelf op, trek mijn schouders naar achter en blijf gewoon doorlopen met een vastberaden blik in mijn ogen. En ik zie dat iedereen opzij gaat en ruimte maakt, wat ik dan weer boeiend vind.
Je non-verbale communicatie is ongelooflijk krachtig. Als je houding zegt: ‘je kunt maar beter opzij gaan, want ik ben het niet van plan’, dan reageren mensen daar direct op. En dat geldt dus ook andersom. Ik ontmoet soms mensen die zich bij voorbaat al klein maken, soms zo erg dat je ze bijna niet opmerkt. Gebogen schouders, naar beneden kijken, bijna alsof ze zelfs willen verdwijnen. Terwijl kleine veranderingen in je lichaamshouding dus al een groot verschil kunnen maken. Als je letterlijk ruimte in gaat nemen dan geven mensen je dat ook.
In mijn trainingen geef ik soms ook het tegenovergestelde aan. Ik kom heel veel mensen tegen die zich enorm verantwoordelijk voelen voor wat er moet gebeuren en dat uit zich dan vaak in een patroon waarbij ze bij ieder probleem meteen in de actiestand schieten. En vervolgens verzuchten ze soms dat ze het gevoel hebben alles te moeten doen. “Probeer de volgende keer eens achterover te leunen en letterlijk ruimte te bieden aan de anderen”, zeg ik dan. En als ze dat lukt ,dan zijn ze vaak verbaasd dat de ander inderdaad de geboden ruimte gaat vullen en zelf met een oplossing of een actie komt.
Je non-verbale communicatie is dus heel belangrijk voor de perceptie die anderen van je hebben, maar het mooie is dat het ook invloed heeft op hoe je jezelf voelt. Er is zelfs onderzoek dat aantoont dat het aannemen van een zelfverzekerde houding invloed heeft op de verhoging van je cortisol en testosteron gehaltes (Power Posing Amy J.C. Cuddy, Harvard). Dus de volgende keer dat je je wat zelfverzekerder wilt voelen, pas je lichaamshouding dan aan en merk op wat er gebeurt.