Aanwezig

Ik sta voor een groep mensen een presentatie te geven. De inhoud is mij heel erg vertrouwd en ik voel mij enorm betrokken bij het onderwerp. De groep is geïnteresseerd maar wel wat druk. Ze hebben al een heel programma achter de rug en hebben waarschijnlijk behoefte aan de pauze. Maar ik heb alleen dit uur in het programma dus voel weinig ruimte om hieraan toe te geven. Ik merk, terwijl ik sta te praten, dat mijn aandacht enorm richting de groep gaat. Ik heb geen aandacht meer voor mijn eigen emoties en gevoelens en zie elk detail in de groep. Het leidt mij enorm af. Ook merk ik dat ik ineens enorm mijn best aan het doen ben om hen te overtuigen. Met als gevolg dat ik het tegenovergestelde bereik en hun aandacht nog meer gaat verslappen.

En dan hoor ik in mijn hoofd de woorden “achterover leunen en diep ademhalen”. Ik stop met praten en druk mijn rug stevig in de rugleuning van de stoel. Dan haal ik diep adem en zeg “ik merk dat jullie wat onrustig zijn. Ik snap dat jullie behoefte aan de pauze hebben, maar als jullie mij nog even de ruimte willen geven dan gaan we samen na afloop een drankje doen op het terras, oké?” De groep is weer stil en ik deel een heel persoonlijk verhaal dat illustreert wat ik wil vertellen. Het vuur in mij is weer terug. Ik voel mij ontspannen en ik heb weer de volledige aandacht van de groep.

Als ik even later met de groep in het zonnetje sta te genieten van een ijskoud drankje stuur ik een mentaal bedankje naar Peter Dalmeijer van Vidarte, waar ik mijn trainersopleiding heb gevolgd. Deze gouden tip om fysiek achterover te leunen en door mijn ademhaling uit mijn hoofd en terug in mijn lijf te komen, helpt mij nog regelmatig om de aandacht bij mezelf én de groep te houden, ontspannen te blijven en te voorkomen dat ik ga overtuigen in plaats van inspireren.

Ik geef de tip regelmatig door aan mijn trainees die vanuit hun behoefte aan verandering heel vaak de neiging hebben om te willen overtuigen. Het mooie is ook dat door fysiek achterover te leunen, je anderen actief de ruimte geeft om eigenaarschap te pakken. Dus pak de komende week de ruimte om achter te leunen en merk wat er verandert bij jou en bij de ander.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden