Afhankelijkheid

Ik hou me al bijna m’n hele carrière bezig met veranderprocessen en het valt me op dat veel mensen het succes van verandering laten afhangen van anderen. Opmerkingen als: “Ik snap wat je bedoelt, maar mijn leidinggevende staat hier absoluut niet voor open”, “de organisatie moet wel eerst de randvoorwaarden geregeld hebben, voordat we met een dergelijke pilot kunnen beginnen”, “ik wil wel, maar de rest van het team zit volledig in de weerstand.”

Uiteraard snap ik heel goed dat het allemaal een stuk makkelijker gaat als aan alle voorwaarden is voldaan en als de organisatie helemaal achter de plannen staat. Maar als de omstandigheden ideaal zouden zijn, dan was de verandering waarschijnlijk niet nodig omdat die verandering dan meegenomen wordt in de reguliere bedrijfsprocessen.

Veranderingen gaan over veerkracht, flexibel kunnen zijn, doorzettingsvermogen en een positieve mentaliteit kunnen behouden ondanks de beren op de weg die ongetwijfeld op je pad gaan komen. Het vraagt om inspiratie, creativiteit en overtuigingskracht. Want veranderen is moeilijk, maar geeft ook veel voldoening als het lukt.

En het is belangrijk om zelf mee te bepalen wat een veranderproces voor jou en je rol in de organisatie betekent. Want als je dat niet doet, geeft dat niet alleen heel veel onzekerheid over een lange periode, maar ook zeer waarschijnlijk een uitkomst die geen recht doet aan je potentieel en talent.

Het verbaast mensen vaak hoeveel ze toch zelf kunnen doen om uit die afhankelijke positie te komen en zelfs invloed uit te kunnen oefenen op wat er gebeurt. Het begint met de juiste mentaliteit en het loslaten van beperkende overtuigingen. Als je vanuit een positie van kracht gaat handelen dan zul je merken dat je invloed steeds groter wordt.

Dus pak eigenaarschap over alle veranderingen in je leven en wordt geen speelbal in de handen van anderen.

Heb je hier ondersteuning bij nodig of ben je nieuwsgierig hoe ik dat doe, maak dan een vrijblijvende afspraak op https://www.bteken.nl/vergroot-je-veranderkracht/

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden