Balgevoel

Hoe leer je vertrouwen op je intuïtie in een analytische werkomgeving?

Ik pakte de drie ballen uit het doosje, haalde diep adem en gooide ze een voor een in de lucht. Net zo hard vielen ze alle drie weer op de grond. De trainer had net nog tegen mij gezegd dat vrouwen over het algemeen beter zijn in jongleren dan mannen. Helaas bleek ik de uitzondering op de regel. Ik heb met mijn beroerde balgevoel het jongleren nooit onder de knie gekregen.

Balgevoel

Balgevoel wordt vooral gebruikt om aan te geven dat je kunt voorspellen hoe een bal gaat reageren en daar je acties op af kunt stemmen. Het is niet echt concreet te maken, maar iedereen heeft er wel meteen een beeld bij. Voor mij betekent balgevoel dus iets wat ik niet heb en waarschijnlijk ook nooit meer ga krijgen. Niet omdat ik denk dat ik er niet beter in zou kunnen worden, maar omdat ik gewoon niets met ballen heb. Ik ben op andere terreinen juist heel goed in het voorspellen van wat er gaat gebeuren en daar actie op te zetten. Of met andere woorden: op mijn intuïtie te vertrouwen.

Luisteren naar je onderbuikgevoel

We hebben in de Nederlandse taal heel veel gezegden en uitspraken die teruggrijpen op het onderbewuste en dat is niet voor niets:

  • Het hart op de tong hebben
  • Vlinders in je buik
  • Het niet kunnen verteren
  • Een knoop in je buik hebben etc

Als je in een organisatie werkt waar er veel denkwerk wordt gevraagd dan is het soms heel moeilijk om op je onderbewuste te vertrouwen. Toch merk ik vaak aan de mensen die ik coach wanneer er iets gebeurt dat niet klopt. Ze gebruiken soms ook echt woorden als “ik heb er geen goed gevoel bij” of “ik voel mij ongemakkelijk bij deze keuze”. Maar om hier ook echt op te handelen is vaak een brug te ver. Dit komt dan vooral omdat ze er nog geen woorden aan kunnen geven. Ze kunnen het niet goed onderbouwen.

Vertrouwen

Ik heb gemerkt dat het helpt in dit soort situaties om samen te onderzoeken waar dat ongemakkelijke gevoel vandaan komt. In welke situatie is dat gevoel ontstaan, bij welke personen is dat gevoel sterker of juist niet, is het gevoel er continue of komt het alleen in bepaalde situaties boven, welke woorden of handelingen versterken het gevoel ?

Zelfs als je niet echt een gevoelsmens bent lukt het eigenlijk altijd wel om hier uiteindelijk woorden voor te vinden. En dat levert meestal verrassende ontdekkingen op. Een manager die niet te vertrouwen bleek, een onderbuikgevoel dat aangaf dat er andere werkkeuzes gemaakt moeten worden, een onderstroom in de organisatie die vooraf ging aan een reorganisatie.

De eerste stap is dus vooral om te leren luisteren naar dat gevoel, hoe zwak het ook is en te onderzoeken waar dat gevoel vandaan komt. Hoe vaker je het doet hoe gemakkelijker het wordt.

Vragen over dit artikel of wil je zelf eens onderzoeken wat dat onrustige gevoel in je buik je nou eigenlijk wil zeggen ? Neem vrijblijvend contact met mij op via patricia@bteken.nl. Ik help je graag verder.

 

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden