Barricades

Barricade Vergroot je veranderkracht

“Ik ben niet zo dapper om dat aan te kaarten, dat is niet mijn taak”. Hij zei het wat timide, maar had net bijna een half uur lang zijn hart zitten luchten bij mij over wat er allemaal misging en hoe gefrustreerd hij daar van werd. Ik antwoordde dat niet alleen hij er zoveel last van had, maar dat de rest van het team er ook mee worstelde, maar dat er niets zou veranderen als niemand er iets van zei. “Laat iemand anders er dan maar eerst iets van zeggen, ik kan dat niet. Bovendien luisteren ze toch niet naar mij.”

Dit soort gesprekken heb ik regelmatig. De meeste mensen die ik coach bij veranderprocessen worstelen met deze gedachten. Ze zien wel wat er moet veranderen en ze hebben er ook echt last van dat het niet lukt om het positief te veranderen, maar het zit niet in hun persoonlijkheid om de barricades op te springen. Soms omdat het niet veilig voelt om dat te doen, omdat ze denken dat ze er op afgerekend zullen worden. En soms omdat ze gewoon niet weten waar ze moeten beginnen. En dan lijkt het soms gemakkelijker om maar gewoon je werk te blijven doen, ook al wordt je daar gefrustreerd van en voelt het niet goed. Uiteraard is dat geen gezonde situatie en kan dat leiden tot een burn-out of vertrek naar een andere werkgever.

Ik snap heel goed dat het moed vraagt om je grenzen op te zoeken en jezelf in de spotlight te zetten. Maar ik probeer in deze situaties ook duidelijk te maken dat je best op je eigen manier aan verandering kunt werken. Dat het niet meteen hoeft te betekenen dat je op de barricades springt en voor de troepen uit gaat lopen. Dus help ik iemand dan om te onderzoeken wat de beste manier om het anders te doen. Dat kan variëren van het zoeken naar medestanders, als iemand anders wel iets aankaart dit te steunen of kleine stapjes zetten in een andere manier van communiceren of samenwerken. Het is vaak een opluchting om je eigen veranderaanpak te vinden en van daaruit steeds nieuwe kansen te ontdekken.

Wil jij ook graag je eigen veranderkracht ontdekken? Plan dan een vrijblijvend gesprek met mij in.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden