Beleef de warmte

warmte

Het is 30 graden buiten en ik sta in de file. In de auto is het lekker koel, maar ik hoef maar even naar buiten te kijken en ik krijg het meteen een stuk warmer. Plots valt m’n oog op de tekst op de vrachtwagen die voor mij staat: ‘beleef de warmte’. En mijn hoofd slaat meteen op tilt. “Wat bijzonder om in een vrachtwagen rond te rijden met die tekst terwijl het zo warm is”, “wat zou dat met de chauffeur doen?”, maar ook: “bekijk het maar met dat beleven, ik zit hier lekker koel.”

Maar dan besef ik ook meteen dat ik regelmatig tegen mensen zeg dat het geen zin heeft om weerstand te bieden aan zaken die met je gevoel hebben te maken, omdat het dan juist des te harder terug komt. En dat is dus precies wat ik doe met deze warmte. Ik wil me niet oververhit voelen, dus schuil ik in deze koele auto, maar als ik zo meteen uitstap zal de hitte alleen maar onaangenamer gaan voelen. Even kom ik in de verleiding om de airco uit te zetten, maar omdat ik nog de hele dag een training geef, besluit ik om het niet te doen.

Het verzet tegen de emotie of het gevoel creëert keer op keer dezelfde chemische reactie in je lichaam en kan eindeloos door gaan. Dus als je angstig, woedend, bang of ongemakkelijk voelt: elke emotie duurt maar maximaal 90 seconden. Na die 90 seconden is elke emotionele reactie die je voelt een respons waar je zelf voor kiest. Als je op dat moment dus tegen jezelf zegt; “ik wil mij niet zo voelen” of: “ik heb hier een hekel aan” of zelfs: “ik wil anderen niet belasten met deze emotie” dan zorg je er juist voor dat je weer in dezelfde cirkel blijft en de emotie alleen maar heftiger wordt.

En het vervelende is dat het negeren of wegduwen van je emotie enorm veel energie kost. Je gaat over je innerlijke grenzen heen en uiteindelijk heb je geen energie meer over. En vooral als je een gevoelsmens bent die probeert om alleen met je hoofd zaken op te lossen, is dat geen verstandige keuze. Ik kan daar zelf over meepraten. Als ik dus tegenwoordig een emotie voel, check ik eerst waar het vandaan komt, en wat deze emotie mij wil zeggen. En daarna laat ik het gewoon gebeuren, soms door het alleen te voelen en soms door het uit te spreken.

En ik ben aan het oefenen om ook het onaangename gevoel dat hitte mij geeft steeds meer te omarmen. Ik ben nog niet echt succesvol maar ik kom er wel. Beleef de warmte!!!!

Wil je weten hoe ik jou of jouw organisatie kan helpen, neem dan een kijkje op deze pagina.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden