Bewust waarnemen

Iedere ochtend liep Henk energiek naar binnen en begon al lopend luid te praten over wat er die dag moest gebeuren. Hij was aanwezig en trok de aandacht naar zich toe. Tijdens de opsomming van de uitdagingen van die dag sloeg hij vaak herhaaldelijk op het dichtstbijzijnde bureau om zijn woorden kracht bij te zetten. Vervolgens liep hij weer met grote snelheid het kantoor uit naar zijn volgende uitdaging.

Het eerste bureau bij de deur was van Ellen en ik zag dat ze herhaaldelijk ineen kromp wanneer Henk zo kwam binnenstormen. Toen ik haar daarop aansprak begon ze te huilen en zei dat Henk altijd zo boos op haar was. Ik reageerde verbaasd en zei dat ik alleen een hele energieke man zag die wel erg aanwezig was. En dat ik niet de indruk had dat hij boos was, maar gestrest. Ik stelde voor om samen met haar met Henk te gaan praten.

Tijdens het gesprek schrok Henk van de reactie van Ellen en wist niet hoe gauw hij zijn verontschuldigingen moest aanbieden. Samen kwamen we op een prettigere manier om zijn informatie te delen. Ook Ellen was weer helemaal blij. Ik leerde Ellen om meer alleen naar de feiten te kijken en daar niet haar eigen oordeel aan te koppelen. Ook leerde ik haar om haar emotionele trigger met dominante mannen te herkennen en deze eventueel te parkeren.

Datgene wat je waarneemt is jouw waarheid, jouw model van de wereld en inzicht over hoe je de waarnemingen filtert. Zoveel mogelijk focussen op objectieve feitelijke waarneming is helpend om jezelf niet vast te zetten in beperkende patronen en denkbeelden. Het vergroot je creativiteit en zorgt dat je in mogelijkheden blijft denken.

De wetenschap heeft bewezen dat bij het waarnemen slechts 20% informatie van buitenaf komt en dat dus 80% in onze hersenen zelf wordt geproduceerd. Dat is een feitje om eens goed over na te denken. Het zet in ieder geval vraagtekens bij je waarneming.

Waarnemen is het eerste thema van onze training veranderkracht en legt de basis voor het vergroten van je verandervermogen. We zijn net met een nieuwe groep gestart, maar in het najaar starten we met een volgende groep. Als je interesse hebt of meer wilt weten, stuur dan gerust een mailtje naar info@bteken.nl, of kijk op https://www.bteken.nl/vergroot-je-veranderkracht/.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden