Boos

Ik zit in de auto en ben net gestopt voor een heel oud dametje met rollator die wilde oversteken. Ze schuifelt erg langzaam naar de overkant. Geen probleem, ik heb geen haast. De bestuurder van de auto achter mij denkt daar anders over. Hij is net met een noodvaart aan komen scheuren en zit zich zichtbaar op te winden. Ik kan niet horen wat hij zegt, maar zijn rode hoofd en de wilde handgebaren geven aan dat hij zich enorm druk zit te maken. Gefascineerd zit ik in de achteruitkijkspiegel te kijken. De vrouw die naast hem zit zegt iets tegen hem waardoor hij nog roder wordt. Het lijkt of hij zit te schreeuwen. Ineens zie ik de vrouw diep ademhalen en ze geeft hem een enorme draai om zijn oren. Geschokt kijkt hij haar aan. De spanning is te snijden. Ik heb niet eens in de gaten dat het oude vrouwtje inmiddels de overkant heeft gehaald.

Ik verwacht dat hij nog bozer wordt, maar hij haalt diep adem, de rode kleur in zijn gezicht verdwijnt langzaam en hij leunt achterover. De vrouw naast hem zegt nog iets en kijkt dan met een brede glimlach naar voren. Ik zou heel graag willen horen wat ze tegen hem heeft gezegd. Ik rij weg van de kruising.

Boos worden is jarenlang iets wat ik niet kon. Altijd redelijk blijven, over dingen praten, de ander begrijpen en waar nodig een stap terug doen. Maar soms kwam de boosheid er dan ook ongecontroleerd uit. Want nooit boos worden is ook niet goed. Soms kan het ook echt heel functioneel zijn om gewoon te laten zien dat je echt boos bent. Dat iemand je gekwetst heeft of onrecht heeft aangedaan, dat je ergens echt niet oké mee bent. Het betekent namelijk ook dat je je grenzen aan geeft. Tot hier en niet verder! En dat is belangrijk.

En natuurlijk raad ik het niet aan om dan maar iemand een draai om de oren te geven, want ik geloof niet in geweld. Maar goed bij je gevoel blijven en dat ook uit te spreken als je voelt dat je grenzen overschreden worden kan juist heel erg helpend zijn en voorkomen dat je het gevoel hebt dat je fysiek moet worden om gehoord te worden. En uiteraard is het dan belangrijk om te weten waar je grenzen liggen. Dus omarm je gevoel en onderzoek die grenzen die voor jou gelden. En spreek je op tijd heel duidelijk uit.

Wil je weten hoe ik je hierbij kan helpen? Kijk dan op de pagina Vergroot je veranderkracht.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden