Chaos

chaos

Ik verdenk mijn man ervan dat hij expres de koffiecupjes niet bijvult, zodat ik iedere ochtend een klein geluksmomentje heb. De cupjes zitten namelijk in een doos waarmee ze op kleur geordend kunnen worden. En als ik dat ’s morgens kan doen, dan word ik even heel blij van die mooie gestructureerde rijtjes.

Wat overigens iets tegenstrijdigs in mij is. Want ik hou ook heel erg van chaos. Bijna mijn hele werkzame leven hou ik mij bezig met veranderprocessen. Ondanks dat veel organisaties de indruk wekken dat je een veranderproces mooi gestructureerd kunt laten verlopen – als je maar gebruik maakt van dat model of die werkwijze – is veranderen gewoon niet in een mooie structuur te gieten.

Het is geen duidelijke weg van A naar B, maar een weg met hobbels, zijwegen en barricades. En daar word ik dus óók blij van.

Uiteraard zijn er mooie methodieken en werkwijzen om zo’n veranderproces wat meer gestructureerd te laten verlopen. Daar maak ik ook zeker gebruik van. Maar ik heb geleerd dat je altijd rekening moet houden met onverwachte gebeurtenissen:

  • Iemand die er nog een extra plasje over moet doen voordat er een beslissing genomen kan worden. En deze persoon heeft de komende twee maanden geen tijd.
  • Of een wisseling van de wacht in de top van de organisatie, waardoor we helemaal opnieuw moet werken aan het draagvlak.
  • Het wegvallen van financiering waardoor alle mooie plannen voorlopig in de koelkast moeten.
  • Ziekte in het team waar je de verandering mee bent gestart. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

De kunst is om daar flexibel mee om te gaan. Alles weer hergroeperen, opnieuw uitvinden en de neuzen weer dezelfde kant op krijgen. Dat kost soms bloed, zweet en tranen. Uiteindelijk ontstaat er dan weer een nieuwe weg om in te slaan. En daar geniet ik dus van.

Tegelijkertijd is er dus die tegenstrijdigheid: omdat ik de chaos zo goed kan omarmen heb ik mijn momentjes van structuur nodig.

Op zoek naar een goed gesprek over chaos en structuur? Ik ga graag vrijblijvend met je in gesprek. Mail via patricia@Bteken.nl of stuur me een PB.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden