Comfortabel

Afbeelding van blaadjes - horend bij de blog Comfortabel

Ik sta te stuntelen met het sleutelgat. In het donker kan ik het niet goed zien, dus ik buig voorover. Precies op dat moment glijdt er een brok sneeuw precies naar beneden in mijn nek en naar mijn rug. Alles behalve comfortabel. Ik onderdruk een zekere reactie en zucht diep. In maart verlang ik ieder jaar naar een warme zon en de mogelijkheid om op een terrasje te zitten. Helaas is de verwachting dat dit nog lange tijd gaat duren. Dus ik kan de komende weken mopperen op het slechte weer, mezelf binnen verstoppen onder een dekentje en pas naar buiten komen als het mooi weer is.

Maar dat werkt natuurlijk niet.

Ik kan ook accepteren dat dit een situatie is waar ik niets aan kan veranderen en comfortabel worden met het wachten op betere tijden.

Bij veranderprocessen werkt dat net zo. Ik geloof echt dat je altijd meer invloed hebt op een veranderproces dan men vaak denkt. Sterker nog: ik heb daar mijn werk van gemaakt en ik zie de resultaten daarvan iedere dag. Maar binnen zo’n veranderproces zijn er ook altijd periodes dat de onzekerheid toeslaat, dat er even geen voortgang zit in het proces en het ook nog onduidelijk is wat de volgende stap zal worden of waar we uiteindelijk op uit zullen komen. De eerste reactie is dan vaak om het maar op te geven en weer terug te gaan naar hoe het was. Of de hele tijd gefrustreerd rond te lopen en iedereen gek te maken. Ik heb zelfs meerdere keren meegemaakt dat een van de kartrekkers van het veranderproces besloot om te vertrekken en het geluk ergens anders te vinden.

Deze scenario’s helpen niet om de volgende stap te kunnen zetten, hoe menselijk de reactie ook. Dit is dan ook een van de redenen waarom het zo moeilijk is om een duurzame verandering te realiseren.

Er zijn een paar zaken die helpen om deze fase te accepteren en goed door te komen:

  • Allereerst is het essentieel om goed voor jezelf te blijven zorgen, op te merken wat deze periode met je doet en je energieniveau op peil te houden.
  • Accepteer dat er een vacuüm is en dat je daar even geen invloed op uit kunt oefenen.
  • Omring je met mensen die herkennen en erkennen wat er allemaal al is gebeurd en denk samen na over mogelijke scenario’s als de beslissing is genomen.
  • Het is ook heel erg helpend om je voor deze periode al te realiseren dat dit gaat gebeuren. Dat er drempels op je pad komen en dat je soms afhankelijk bent van anderen voor de voortgang. Sterker nog: deze periode is noodzakelijk om daadwerkelijk verandering te realiseren, dus gebruik het vooral om de vertraging toe te laten en te reflecteren.

Benieuwd geworden hoe wij kunnen helpen om veranderprocessen succesvol door te komen? Kijk op https://www.bteken.nl/vergroot-je-veranderkracht/ of maak een vrijblijvende afspraak via https://www.bteken.nl/kennismaken/

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden