Comfortzone

comfortzone

Hij stond bij de kleedkamers van de lingeriewinkel, 2 volle tassen in zijn handen en nog een tas bij zijn voeten. Hij keek alsof hij héél erg graag ergens anders wilde zijn. Ineens klonk er uit de kleedkamer een wat schrille stem: “deze past niet, ik heb een maat groter nodig. Harry haal jij die even?” Er kwam een hand tevoorschijn achter het gordijn met een BH. Harry keek nog benauwder. Zijn ogen scanden de kleedkamer of hij een verkoopster zag die hem kon helpen, maar iedereen was druk bezig. “Er is niemand die kan helpen,” zei hij wat benepen. “Stel je niet aan. Je hebt geen moeite om ze uit te doen dus je kunt ook wel de goede maat vinden,” klonk het behoorlijk luid uit de kleedkamer. Harry werd knalrood en pakte in paniek de BH uit de uitgestrekte hand. Hij hield hem vast of het een bom was. Weer scanden zijn ogen in paniek de winkel, maar iedereen was nog steeds druk bezig.

Ik kreeg medelijden en zei zachtjes tegen hem: “zal ik even helpen zoeken?”. Hij gaf mij een blik van opperste dankbaarheid alsof ik hem net een miljoen euro had gegeven. Vijf minuten later hadden we de goede maat gevonden en kon hij de BH overhandigen. “Zie je wel,” klonk het uit de kleedkamer. “Je kunt het echt wel. Als je maar je best doet”. Harry fluisterde “dankjewel” in mijn richting.

Ik geloof er heel erg in dat het goed is om af en toe uit je comfortzone te stappen, want dat is het moment waarop je kunt leren. En dat vraagt soms ook dat je door je angst of ongemak heen kunt stappen. Maar soms is het ongemak gewoon te groot en dan mag je best hulp aanvaarden. Dat heb ik ook echt zelf moeten leren, want het zelf willen doen en anderen niet lastigvallen is een bekend patroon voor mij. Maar af en toe is het juist essentieel om hulp te aanvaarden omdat je dan sneller kunt groeien of ontwikkelen. En dat is geen teken van zwakte, maar van kracht.

Veranderprocessen zijn vaak langere periodes uit je comfortzone zijn, zelfs als je enthousiast gelooft in de reden van het veranderproces. Veel mensen die ik begeleid binnen veranderprocessen vinden het enorm moeilijk om hulp te aanvaarden. Alle verantwoordelijkheid ligt op hun schouders. In de training Vergroot je veranderkracht leren we de deelnemers om het eigenaarschap beter te verdelen. In de praktijk blijkt dit een essentieel onderdeel om de veranderingen ook beter te borgen. Nieuwsgierig hoe we dit aanpakken? Neem dan vrijblijvend contact op met patricia@bteken.nl. In september starten we weer met een nieuwe groep.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden