Controle

controle

“Controle bestaat niet.” Dat is een van de eerste dingen die mijn Tai Chi leraar tegen mij zei bijna 8 jaar geleden. Als echte controlefreak dacht ik dat de goede man op zijn hoofd was gevallen. Maar het was ook een feit dat mijn lijf tijdens de TaiChi lessen allerlei rare dingen deed. Hoe meer ik mijn spieren leerde ontspannen, hoe mee er loskwam in de vorm van rare pijn, emotie en zelfs misselijk worden. Zonder dat ik daar enige controle over had. Mijn lijf zat helemaal op slot en ik moest letterlijk ervaren wat ik allemaal had vastgezet. Tegenwoordig leef ik niet meer uitsluitend in mijn hoofd én kan ik heel makkelijk in mijn lijf zakken. En af en toe geeft mijn lijf nog steeds wel alarmsignalen af, maar kan ik dat altijd herleiden naar iets en het ook makkelijker loslaten.

Ik heb geleerd om goed voor mezelf te zorgen. Ook al werk ik nog steeds (heel soms te) hard omdat het werk dat ik doe zo ongelooflijk leuk en zinvol is; zo ver als toen laat ik het nooit meer komen.

Bij de veranderopgaven waar ik mee bezig ben kom ik heel vaak “hoofd” mensen tegen. Mensen die veel en hard nadenken over wat er moet veranderen, wie daar verantwoordelijk voor is, hoe ze dat voor elkaar kunnen krijgen en piekeren over de obstakels die ze tegen komen. Als ik dan hoor dat ze rugpijn hebben, moeilijk kunnen slapen of zelfs eten of steeds hoofdpijn hebben, vertel ik wel eens dit verhaal. In de hoop dat ik ze inspireer om wat vaker in hun lijf te zakken, te voelen wat ze nodig hebben en te ontspannen op wat voor manier dan ook. Want goed voor jezelf zorgen is essentieel om het vol te blijven houden. Vooral in tijden van verandering.

Maar ik weet ook hoe moeilijk het is als je de signalen niet herkent. Of zoals in mijn geval: ze zelfs niet meer voelt. Ik dacht dan altijd “er is niets aan de hand, ik voel niets”, maar inmiddels weet ik ook dat je hoofd zo dominant kan zijn dat je letterlijk dit soort signalen niet meer voelt.

Soms moet je het zelf eerst ervaren voordat je echt beseft wat het belang is. Maar als er enige vorm van herkenning in zit als je dit leest, neem dan even de tijd om rustig te gaan zitten, je ademhaling te volgen en gewoon te luisteren naar je lichaam. En probeer dat iedere dag even te doen. Al is het maar een paar minuten. Je lijf zal je dankbaar zijn! En plan af en toe een wandeling in op je werkdag.

Meer van deze inspiratie lezen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden