Dat doen we al!

dat doen we al

Herkenbaar? Je hebt net een innovatief voorstel gedaan waar je je ziel en zaligheid in hebt gestopt en dan is de respons: “maar dat doen we al.”

Dit is mij in het verleden regelmatig overkomen en ik hoor hetzelfde verhaal ook bij de mensen die ik ondersteun in organisaties. Uiteraard is je eerste respons dan: “als we dit al deden dan zou ik het niet hebben voorgesteld.”  Maar er is bij dit soort opmerkingen altijd sprake van een onderstroom.

Het voorstel kan bedreigend overkomen voor de status quo van de bewuste organisatie of afdeling, men heeft geen zin in de verandering of je communicatie is niet duidelijk genoeg. Als ik nu deze reactie hoor, onderzoek ik eerst waar deze reactie vandaan komt. Niet meteen in de weerstand maar vooral doorvragen wat er dan wordt bedoeld: “O, dat is fijn! Kun je daar wat meer over vertellen?”, “Wat is dat dan precies wat je bedoelt?”, “Hoe gaat dat dan precies?” etc.

Oprecht nieuwsgierig zijn zonder oordeel, maar wel stevig doorvragen. Het helpt mij ook om aan de hand van de antwoorden verder te verduidelijken wat ik dan echt bedoelde. In de meeste gevallen kost het dan helemaal niet zoveel moeite om de ander ervan te overtuigen dat ik toch echt iets anders bedoel en gaat het gesprek meer over waar de weerstand dan vandaan komt en hoe we dat kunnen ombuigen naar iets positiefs. En soms betekent dat ook dat het voorstel verder wordt aangescherpt tot een nog beter voorstel.

Want ik ken heel goed ook mijn eigen valkuil om alleen maar in mogelijkheden te denken. De waarde van “ja, maar” zit bij mij in het opsporen van mogelijke beperkingen en deze ombuigen. De kunst zit er nu meer in om een balans te vinden tussen alleen maar denken in mogelijkheden en kritisch en realistisch kijken naar het voorstel op basis van mogelijke “ja, maar’s”. En daar krijg ik dan toch weer energie van.

Teveel last van “ja, maar” en wil je eens sparren over hoe je dit zelf kunt inzetten of heb je behoefte aan meer veranderkracht? Kijk dan eens op deze pagina. Of stuur me een berichtje via het contactformulier.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden