De gezegende vrouw

Ze pakte mijn hand, keek diep in mijn ogen en zei “je bent een gezegende vrouw”. Ik moest een beetje lachen en vroeg waarom ze dat zei. “Omdat je in staat bent om van de kleine dingen in het leven te genieten en in het hier-en-nu te zijn”. We waren op het personeelsfeest van mijn man en de personeelsvereniging had een kermis in de zaal georganiseerd met uiteraard een echte waarzegster. Iedereen was diep onder de indruk van wat ze zei, dus ik besloot ook een poging te wagen. Uiteraard weet ik dat het een vrouw was met een goede mensenkennis en een geweldig waarnemingsvermogen. Al haar voorspellingen zijn dan ook helaas niet uitgekomen, maar deze uitspraak is wel blijven hangen.

Want het klopt dat ik heel erg kan genieten van de kleine dingen in mijn leven, een heerlijk kopje koffie in de zon, een lief kaartje in de bus, een vriendelijke groet van iemand op straat of de marktkoopman die mijn drie bossen bloemen geeft voor de prijs van 1. Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat dit iets is wat voor veel mensen moeilijk is.

Ook in mijn werk voor gemeenten zie ik dat het voor veel mensen die met veranderingen bezig zijn moeilijk is om te accepteren dat het zo lang duurt. Veranderingen kosten tijd en duurzaam veranderen nog veel meer. “We zijn al twee jaar bezig en we hebben nog steeds niet ons doel bereikt”. Ik probeer de mensen die ik ondersteun bij hun verandertraject dan ook de successen te laten zien die ze onderweg behalen. Want die zijn er altijd. Als je alleen maar focust op het uiteindelijke doel dat je wilt bereiken, dan mis je alle resultaten die je tussendoor bereikt. En het is belangrijk om niet alleen deze successen te zien, maar ook om ze echt te vieren. Want anders dan ga je het alleen maar bagatelliseren. Wat voor jou een hele kleine stap lijkt, dat is een cruciale stap in het hele proces.

Wil je weten hoe ik mensen leer om te gaan met hun eigen vermogen om te veranderen. Kijk hier voor meer informatie en maak een vrijblijvend een afspraak.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden