De jogger

Een oudere man, keurige loopschoenen en een zwembroek aan, stak al rennend de weg over. Dat was alles. Ik moest twee keer kijken, maar het was toch echt een oudere man op loopschoenen en met alleen een zwembroek aan. Er ontstond even kortsluiting in mijn hersenen. Het vroor behoorlijk hard, ik zat met mijn handschoenen aan in de auto. Geen idee waarom deze man in de vrieskou in zijn zwembroek ging joggen. Maar hij zag er verder niet verward uit, dus ik ga ervan uit dat het een bewuste keuze was. Hij leek het zelfs niet koud te hebben. Maar het is boeiend wat deze gebeurtenis vervolgens bij mij deed.

Ik kon de eerste uren alleen maar aan dit voorval denken. Ik probeerde een logische verklaring te vinden voor wat ik had gezien, maar ik kon het niet verklaren. Mijn gedachten dwaalden steeds af naar wat ik had gezien en mijn hersens draaide overuren, terwijl ik tegelijkertijd probeerde om mijn gedachten bij het overleg te houden waar ik geacht werd voorzitter te zijn. Tot ik besloot om het te delen. Ik maakte mijn verontschuldiging voor mijn afwezige gedrag en vertelde wat mij die ochtend was overkomen. Pas toen ik het deelde met anderen kon ik het loslaten.

Nou is dit een bizarre gebeurtenis, maar er gebeuren in je leven regelmatig dingen waar je niet direct een verklaring voor hebt. In de tijd van deze gebeurtenis was ik een behoorlijke controlefreak en had ik dus de neiging om voor alles een verklaring te willen vinden. Zodat ik het gevoel had dat alles klopte.

Helaas zit het leven niet zo in elkaar. Soms zijn er nou eenmaal dingen waar je geen verklaring voor kunt vinden. En als het gaat over veranderprocessen dan geldt dat nog veel meer. Comfortabel kunnen zijn met niet direct weten wat er gaat gebeuren hoort er dan gewoon bij. Veel organisaties hebben de neiging om het veranderproces te willen structureren in hapklare processen. Ook hiervoor geldt dat het veel effectiever is om alle betrokkenen ruimte te geven om invulling te geven aan de verandering en soms ook even af te wachten wat er dan gebeurt. Dus niet direct doorstomen van A naar B maar af en toe een zijweg te nemen en te kijken wat dat kan brengen.

En ook dat is te stroomlijnen, maar niet direct voorafgaand aan de verandering. Benieuwd hoe wij dat aanpakken met onze training, neem dan gerust contact op.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden