De mus

mus

Er zit een zwaar gefrustreerde mus voor het raam van mijn werkkamer. Sinds de eerste tekenen van het voorjaar heeft hij zich op het platte dak naast mijn raam genesteld en zit hij de hele dag zielige piepgeluidjes te maken. Ik vermoed omdat hij op zoek is naar een geschikt vrouwtje, maar die lijken niet onder de indruk van zijn gepiep. In het begin vond ik het nog wel aandoenlijk, maar het gepiep is op een toonhoogte die overal door heen klinkt. Ik begin inmiddels al hele gesprekken met hem te voeren om hem aan te sporen zijn heil ergens anders te zoeken, maar hij is niet onder de indruk van mijn monoloog en gaat stug door met piepen. Nou weet ik uiteraard niet hoe dat werkt met mussen. Mogelijk hoopt hij dat er een vrouwtjes mus medelijden met hem krijgt en denkt “nou laat ik hem maar een plezier doen, dan stopt hij tenminste met zijn zielige gepiep.”

Ik heb wel bewondering voor zijn doorzettingsvermogen, maar ik ben bang dat hij het voorjaar zielig en alleen zal doorbrengen. En doorzettingsvermogen is een prachtige eigenschap. Maar op de lange duur moet het natuurlijk wel iets opleveren. Helaas zie ik vergelijkbaar gedrag ook veel in de dagelijkse praktijk bij veranderprocessen. Hele betrokken en doortastende medewerkers die zich het vuur uit de sloffen lopen om al het werk te doen en flexibel om te springen met alle uitdagingen die op hun pad komen. Heel hard werken, maar niet de resultaten krijgen die ze eigenlijk willen zien. En vooral als er een sterke drijfveer onder zit om het werk te doen, zoals bij zorgmedewerkers en gemeenteambtenaren, hou je het heel lang vol op deze manier. Maar er blijft wel wat knagen. Je hebt het gevoel dat je steeds tegen dezelfde muren oploopt en je merkt dat het niet meer klopt wat er gebeurt.

Die onderstroom van onbehagen en het gevoel hebben dat je niet meer kunt werken op de manier die je eigenlijk voor ogen hebt, breekt je uiteindelijk op. En dat is graag wat we willen voorkomen met onze training veranderkracht. Je hebt dan nog steeds wel de uitdagingen, maar je leert hier anders mee om te springen. Niet steeds maar harder gaan werken, maar effectiever. Neem gerust contact op wanneer je eens wil sparren over wat er mogelijk is.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden