De ruimte tussen de regels zoeken

“We zijn wettelijk verplicht om……” In veel verandertrajecten die ik begeleid is dit in een zin die heel vaak wordt uitgesproken. Dat kan mij soms frustreren, want in heel veel gevallen weet ik dat er echt wel ruimte zit tussen wat er in de wet staat en wat er in de praktijk van wordt gemaakt. En ik wil hierbij zeker niet bepleiten dat we de wet, de regels en de procedures moeten negeren. Maar ik merk dat het systeem waar veel organisaties in zitten zo uitgaat van beheersen en controleren, dat de medewerkers binnen dat systeem niet meer de ruimte durven op te zoeken. Zelfs als ik letterlijk zwart-op-wit kan laten zien dat het zo toch echt niet in de wet staat.

En ik snap dat wanneer je voortdurend verantwoording moet afleggen op je werk je liever voor duidelijke regels kiest, ook al heb je dan minder mogelijkheden om daadwerkelijk datgene te doen wat je wilt. Maar juist dat ongemakkelijke gevoel is een teken dat er iets zou moeten veranderen.

De kunst is om meer ruimte voor jezelf te creëren om dit mogelijk te maken. En dat kan al met kleine stappen. Als je een geweldig idee, project of verbetering in een proces hebt bedacht ga dan langzaam de ruimte op zoeken. Onderzoek wat degene die dit moet ondersteunen om het mogelijk te maken nodig heeft om samen met jou de ruimte op te zoeken. Dat kan in het begin betekenen dat je nog niet datgene kunt doen wat je echt wilt, maar je bouwt wel aan het vertrouwen dat er iets mogelijk is. En langzaam wordt het mogelijk om de ruimte steeds verder op te rekken tot je je doel hebt bereikt.

Wil je graag leren hoe je dat kunt doen. In mijn training “vergroot je veranderkracht” krijg je alle middelen in handen om dit te bereiken. Lees hier meer informatie en maak vrijblijvend een digitale afspraak.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden