De wieldop

De wieldop kwam met 100 km per uur in de richting van onze vooruit. Het was maar goed dat ik niet achter het stuur zat, want ik kneep mijn ogen stijf dicht en drukte uit alle macht op een denkbeeldige rem. Het liep gelukkig goed af. De wieldop gleed van de voorruit af zonder een schrammetje achter te laten. En waarschijnlijk heeft de bestuurder van de auto achter ons ook de schrik van zijn leven gekregen, maar ook hij bleef gewoon rijden.

Er zijn momenten in je leven dat je een beschermengel nodig hebt. De situatie die ik net heb geschetst is een heel duidelijk voorbeeld, maar soms zit je in een situatie waarbij je niet helemaal in de gaten hebt waar het misgaat. Dat je precies datgene doet wat je eigenlijk niet zou moeten doen. Je zegt of doet juist dat wat de andere persoon over de rand duwt en je ineens midden in een ruzie of een ongemakkelijke situatie zit. Ik heb geleerd om mijn eigen patronen te herkennen en ik weet welke woorden of situaties ervoor zorgen dat ik in deze patronen val. Dat helpt mij om te voorkomen dat zo’n situatie escaleert en te neutraliseren.

En ik heb geleerd om het bij anderen te herkennen, wat bijzonder helpend is. Want iedereen heeft triggers die maken dat je in de weerstand schiet. Die triggers worden binnen veranderprocessen bij heel veel mensen stevig ingedrukt. De zekerheid van wat je kent en waar je goed in bent wordt ineens onduidelijk. Het voelt alsof de bodem onder je voeten verdwijnt. En dan ontstaat er weerstand en ga je juist die dingen doen die je nog meer in een onzekere positie brengen.

Het is belangrijk om in een veranderproces het gevoel te hebben om zelf zoveel mogelijk aan de knoppen te zitten. Om je eigen keuzes te kunnen maken en de verandering voor jezelf vorm te kunnen geven. En de mogelijkheden om dat te kunnen te doen is groter dan je denkt.

Nieuwsgierig naar hoe ik dat doe? Kijk hier en maak een vrijblijvende afspraak.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden