Dilemma’s

besluitvorming

“Je kunt nooit iedereen tevreden stellen, als ik dit besluit dan zijn deze mensen tevreden, maar krijg ik problemen met de andere groep”. Er zijn dagen dat het niet makkelijk is om beslissingen te nemen. Maar het is onmogelijk om iedereen tevreden te stellen, dus je hebt in sommige gevallen altijd af te rekenen met een groep mensen die zich achtergesteld voelen.

In gesprek blijven en je beslissing toelichten blijft ook dan belangrijk. Maar ook mensen niet pas aan het einde betrekken bij je beslissing. Mensen hebben in de basis niet zoveel moeite met veranderen, als ze maar niet het gevoel hebben om veranderd te worden. Het is dan ook nog mooier wanneer je alle betrokkenen kunt betrekken in het vormen van je beslissing. Dat is wel meer werk in het voortraject, maar het bespaart heel veel ellende in de rest van het project.

“Maar niet iedereen heeft alle informatie of is expert in waar we over moeten beslissen” krijg ik dan vaak als tegenargument. Ik antwoord dan altijd dat ook helemaal niet nodig is. Het belangrijkste is dat alle betrokkenen voldoende informatie hebben wat de beslissing voor hen zal betekenen. Welke consequenties of voordelen zitten er aan de verschillende beslissingen vast.  En dan bij voorkeur in begrijpelijke taal en/of beelden. En ja dat vraagt van degene die de beslissingen moet voorleggen wel extra inspanning, maar het levert ongelooflijk veel op.

Ik heb ooit een sessie geleidt met een cliëntenraad voor een instelling met cliënten met een verstandelijke beperking. We hebben toen een prachtig inhoudelijk gesprek gevoerd aan de hand van plaatjes en symbolen. De aanname van de begeleider van de groep was dat dit heel moeilijk zou worden omdat het te abstract zou zijn, maar iedereen kon haarfijn aangeven wat zij belangrijk vonden en dat koppelen aan een beeld.

Dus mijn ervaring is dat je met iedereen het gesprek aan kunt gaan over besluitvorming of andere vraagstukken. De kunst is om de juiste vorm te kiezen.

Wil je ook graag leren hoe je anderen kunt meenemen in een veranderproces of moeilijke besluitvorming?  Maak dan hier een vrijblijvende afspraak om in gesprek te gaan.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden