Een andere bril

andere bril

Vandaag kreeg ik een nieuwe bril. Iedere keer verbaast het mij weer hoeveel verschil dat maakt in hoe helder ik alles dan weer zie, ondanks dat mijn zicht niet echt achteruit is gegaan. Ik herinner mij als de dag van gisteren dat ik mijn allereerste bril kreeg op de lagere school. Ik was erg lang voor mijn leeftijd en was daardoor steeds veroordeeld om achterin de klas te zitten. Maar: op een gegeven moment kon ik niet meer volgen wat er op het bord werd geschreven. Toen ik bij de opticien na allerlei onderzoeken eindelijk mijn bril kreeg, ging er een wereld voor me open. De wazige omgeving waaraan ik gewend was geraakt, werd ineens weer helder en duidelijk. Het voelde als magie.

Het valt mij op dat we soms de neiging hebben om zo gewend te zijn aan datgene wat we zien, dat we niet eens meer merken dat er iets niet klopt. Het is heel menselijk om te vertrouwen op de context die we kennen, of de structuur of de patronen waar we al jaren aan gewend zijn. Maar de wereld is continue in verandering en ongemerkt is er van alles veranderd zonder dat we dat echt in de gaten hebben. In de meeste gevallen is dat helemaal niet erg, maar het wordt een probleem als het gaat schuren, als je ineens het gevoel hebt dat je in een context zit die niet meer bij je past.

In mijn ervaring merk ik dat dit vaak te maken heeft met een werksituatie. Dit komt in veel gevallen omdat het voelt dat de verandering ineens komt of dat je mee moet veranderen terwijl jij nog aan het wennen bent aan de nieuwe situatie. Ongemerkt is de verandering echter al veel langer bezig. En die signalen heb je niet opgemerkt of je hebt ervoor gekozen om ze te negeren. Want je hebt het tenslotte al druk genoeg met de waan van de dag …

Is dit herkenbaar en heb je geen zin meer om overvallen te worden door verandering of wil je zelf bepalen wat de verandering voor jou betekent? Ik ga graag vrijblijvend met je in gesprek. Mail via patricia@Bteken.nl of bekijk de contactpagina.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden