Eenvoud

Iets terugbrengen tot de kern. Ik vind dat echt een superkracht. We waren pas in het Drents museum in Assen waar we de prachtige voorstelling van Floris Hovers hebben gezien. Floris beheerst deze superkracht tot in de puntjes. Hij bouwt met een paar simpele elementen hele fantasiewerelden, prachtig meubilair en speelgoed waar je nog daadwerkelijk je fantasie bij kunt gebruiken. Echt een aanrader om te gaan kijken.

Ik werk in systemen en samenwerkingsverbanden die vaak ingewikkeld en complex zijn. En dan is eenvoud soms ver weg. Maar eenvoud is juist dan cruciaal voor succes. Eenvoud bevordert duidelijkheid en begrip in een tijd van verandering. Wanneer verandering wordt gepresenteerd in eenvoudige en heldere termen, kunnen mensen de doelen en het nut ervan beter begrijpen. Dit resulteert in een grotere betrokkenheid en bereidheid om deel te nemen aan het veranderingsproces.

Zodra het complex of ingewikkeld wordt, haken mensen af en worden ze gefrustreerd. En verpak de boodschap niet in iets waarvan je denkt dat het beter te accepteren is. Iedereen heeft direct in de gaten wanneer de verandering bijvoorbeeld door een bezuiniging komt, dus ben eerlijk en zeg waar het op staat.

Eenvoudige communicatie toont empathie voor de emoties van de betrokkenen en helpt hen gemakkelijker over te stappen naar de nieuwe werkelijkheid.

En eenvoudige plannen en strategie├źn zijn gemakkelijker te begrijpen en uit te voeren. Ze bieden een duidelijke routekaart die gevolgd kan worden zonder te verdwalen in details. Eenvoudige stappen en doelstellingen vergemakkelijken de controle en evaluatie van de voortgang, waardoor bijsturing mogelijk is als dat nodig is.

Eenvoud biedt duidelijkheid, vermindert weerstand, vergemakkelijkt implementatie, bevordert effectieve communicatie en draagt bij aan de duurzaamheid van verandering. Als we streven naar een wereld van positieve verandering, laten we dan beginnen met het omarmen van de kracht van eenvoud.

Wil je hier meer over leren? Bekijk dan de pagina over de training Vergroot je veranderkracht.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden