Flaporen

Flaporen

Ik keek in de spiegel en ineens zag ik het, ik had enorme flaporen! In mijn verdediging: ik zat midden in de pubertijd, dus dan is je zelfbeeld niet helemaal betrouwbaar. Nou heb ik nooit flaporen gehad, maar na dat moment heb ik jarenlang mijn haren over mijn oren gedragen omdat ik ervan overtuigd was dat ik flaporen had, zelfs tot lang na mijn pubertijd.

Je hersenen kunnen rare dingen doen en de overtuigingen die je hiermee opbouwt zijn, dus vaak niet echt betrouwbaar. Ik gebruik bovenstaand voorbeeld nog wel eens om toe te lichten hoe sterk je eigen overtuigingen kunnen zijn zonder dat daar een kern van waarheid in zit. Iedereen kan echt wel zien dat ik geen flaporen heb.

Het wordt moeilijk wanneer je de overtuiging hebt dat je dingen nooit goed genoeg kan doen, dat je absoluut niet creatief bent of juist heel erg dom. In de loop der jaren kunnen die overtuigingen allerlei blokkades opwerpen die ervoor zorgen dat je je leven niet ten volle kunt leven met al je talenten en mogelijkheden. De vloek van het perfectionisme zorgt in heel veel hoofden juist voor beperkingen. Het is zo fijn dat je die overtuiging los kunt laten en jezelf kunt zien als een mens met oneindige mogelijkheden die inderdaad niet perfect is, maar dat ook niet hoeft te zijn.

Je mag fouten maken. Sterker nog: dat is essentieel om te kunnen groeien! En al die beperkende gedachten zijn niet waar. Het mooie is dat je al die overtuigingen ook gewoon kunt omzetten in bekrachtigende overtuigingen. Misschien met een beetje hulp; maar om hulp vragen is het beste wat je kunt doen als je er zelf niet uitkomt.

Ik heb al jarenlang een kort kapsel waarbij mijn oren gewoon te zien zijn. En die denkbeeldige flaporen zijn inmiddels verdwenen.

Wil je eens van gedachten wisselen over hoe je je beperkende overtuigingen kunt kwijtraken?  Ik ga graag vrijblijvend met je in gesprek. Mail via patricia@Bteken.nl of neem contact op via het contactformulier.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden