Frustratie

Afbeelding bij blog Frustratie

“Het is zo zwaar om steeds maar iedereen te moeten overtuigen en er moet nog zoveel gebeuren. Alles gaat zo langzaam,” verzucht ze. “Wat heb je het afgelopen half jaar allemaal al bereikt?” vraag ik. Vervolgens komt er een enorme waslijst met grote en kleine successen en hoe meer ik doorvraag hierop, hoe meer ik zie dat ze beseft dat er al heel veel in de goede richting wordt gebogen. “De frustratie komt omdat je steeds maar dat grote doel voor ogen blijft houden, maar je vergeet de mijlpalen die je onderweg behaalt” zeg ik. “Je bent nooit klaar met veranderen dus je kunt maar beter genieten van de reis.”

Frustratie over hoe snel of juist langzaam het veranderproces verloopt, zie ik helaas heel veel in de praktijk. Als je verantwoordelijk bent voor een veranderproces zie je meestal heel goed dat einddoel voor ogen en in de meeste gevallen zie je ook nog eens alle stappen die je te zetten hebt om daar te komen.

Helaas werkt het niet zo in de praktijk. Er komen altijd obstakels op je pad en ontwikkelingen die de verandering frustreren. En dan heb je ook nog eens al die medewerkers die best mee willen veranderen maar die ook met de waan van de dag te maken hebben of meer tijd nodig hebben om de verandering te omarmen.

En voordat je het weet is die frustratie steeds groter aan het worden en heb je het gevoel dat alles stil staat. Het helpt dan niet mee als de organisatie hoge verwachtingen heeft van de snelheid waarmee die verandering moet plaatsvinden. Je moet dan behoorlijk sterk in je schoenen staan om nog steeds enthousiast te blijven. Reflecteren op wat er al is bereikt kan een heel sterk middel zijn om in te zien dat de verandering mogelijk heel klein lijkt, maar eigenlijk best wel groot is. Ook het besef dat gedragsverandering echt tijd kost en meer dan één vaardigheidstraining is helpend.

Ik gebruik in de praktijk vaak een tijdlijn om te laten zien welke stappen al gezet zijn en waar het team nu staat. Ook vooruitkijken naar wat er nog moet gebeuren en daar ook concrete stappen aan verbinden kan nieuwe inzichten geven die helpen om de frustratie op te lossen. Want frustratie kost alleen maar energie en dat is het laatste wat je wilt.

Ook benieuwd naar hoe je om kunt gaan met frustratie in een veranderproces of voel je zelf de frustratie neem dan gerust contact op via www.bteken.nl .

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden