Gebruiksaanwijzing

Gebruiksaanwijzing

“Wist je dat je door deze combinatie van knoppen te gebruiken je sneller door kunt klikken naar het juiste document?” Ik krijg regelmatig dit soort opmerkingen als ik op een apparaat aan het werken ben. Je hebt mensen die bij de aankoop van ieder nieuw apparaat uitgebreid de gebruiksaanwijzing bestuderen en je hebt mensen die gewoon het apparaat in gebruik nemen en gaandeweg de mogelijkheden ontdekken. Ik behoor tot de laatste categorie. Ik neem daarbij voor lief dat ik mogelijk niet alle slimme opties ga gebruiken.

Trail and error

Ik ben dus meer iemand die nieuwe situaties aangaat door te experimenteren en het gewoon te gaan doen. Ik ondersteun met mijn bedrijf veranderprocessen binnen de lokale overheid en nu werken hier over het algemeen niet veel mensen die van experimenteren houden. Ze werken tenslotte in een cultuur met regels, procedures en verantwoording. Toch heeft experimenten binnen een veranderproces grote voordelen.

  • Veranderingen leiden vaak tot weerstand. Als je het als een experiment aanpakt dan spreek je meteen ook af dat je gaat ondervinden wat wel en niet werkt en dat je na afloop van het experiment de aanpak kunt bijsturen.
  • Er is geen langdurig denkproces nodig. Je kunt direct starten en bijsturen tijdens het experiment. Heldere afspraken maken over hoe er wordt geëvalueerd en bijgestuurd helpt ook. Wanneer je van tevoren de hele strategie en het proces uitdenkt moet je veel meer overwinnen om alle partijen met de neuzen dezelfde kant op te krijgen.
  • Een experiment is er op gericht om te leren, niet op de prestatie. Dit geeft veel meer ruimte om te innoveren en om gezamenlijk toe te werken naar een resultaat waar iedereen achter kan staan.

Doen – leren – doen

Van je fouten kun je leren. Ik heb de rotsvaste overtuiging dat je alleen kunt innoveren als je de ruimte geeft om fouten te mogen maken. En experimenten is een heel mooi instrument om dat te kunnen doen. Dus ik hou graag een pleidooi voor meer experimenten en gezamenlijk leren hoe het goed te doen.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden