Gehecht zijn aan je probleem – over de slachtofferrol

slachtofferrol - niets is onmogelijk

“Dat overkomt mij nou altijd”, “ik ben geboren voor het ongeluk”, “het lukt mij nooit.” Allemaal uitspraken die we vast wel eens gehoord hebben of misschien zelf wel uitspreken.

Als dat soms gebeurt is het menselijk, maar als je jezelf dit heel vaak hoort uitspreken, dan moet je je afvragen of je niet in een slachtofferrol zit. In de veranderprocessen die ik begeleid kom ik dit vaker tegen. Verandering roept dat soms op, vooral als mensen het gevoel hebben dat ze geen invloed kunnen uitoefenen en het hen overkomt.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik wat moeite heb met de slachtofferrol. Ik geloof heel erg dat je altijd een keuze hebt in iedere situatie. Daarmee wil ik zeker niet beweren dat het leven maakbaar is. En er kunnen regelmatig dingen op je pad komen waar je zelf niet zoveel aan kunt doen. Maar ook in die gevallen kun je ervoor kiezen om het te accepteren en te zoeken naar ondersteuning, begrip en mogelijkheden (hoe beperkt mogelijk ook).

Vastzitten in deze rol is voor niemand fijn. Niet voor jezelf en ook niet voor de mensen om je heen. Binnen een werksituatie maakt het juist dat je niet de mogelijkheden ziet die deze verandering ook kan brengen. Het verlamt je volledig en daarmee overkomen je juist de dingen die je niet wilt. Je wordt niet overwogen voor die nieuwe positie, je komt op een plek terecht die geen recht doet aan je talenten of je krijgt een rol die je helemaal niet wilt.

Het is dus heel belangrijk om dat patroon op tijd te doorbreken en je eigen kansen te creëren. Onderzoek wat dit patroon je te leren heeft. Zoek hulp en ondersteuning om er echt uit te komen en accepteer de realiteit van dit moment. Onderzoek wat je nodig hebt of graag zou willen en neem daar actie op. En neem kleine stapjes in de goede richting.

Zit je momenteel in een veranderproces en heb je het gevoel dat je geen invloed hebt op wat er gebeurt? Maak dan eens een vrijblijvend kennismakingsgesprek via deze link.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden