Hard werken

“Je moet niet zo hard werken, daar krijgen we niet voor betaald!” In mijn studententijd heb ik enige tijd in de avonduren voor een schoonmaakbedrijf gewerkt. Lekker met mijn handen werken, nadat ik de hele dag mijn hoofd had gebruikt. Maar mijn collega’s hadden een wat vreemde werkhouding. Het kantoor waar we moesten schoonmaken betaalde blijkbaar alleen voor het hoogstnoodzakelijke en dat betekende dat er ook minimaal gewerkt werd. Er was meer dan voldoende tijd om het echt goed schoon te maken. Maar ik werd geacht om veel koffie te drinken en over zaken te praten die mij niet interesseerden. Dat werkte dus niet voor mij en uiteindelijk heb ik een ander bijbaantje gezocht.

Gelukkig kom ik een dergelijke werkhouding bijna niet meer tegen. De meeste mensen die ik ken werken hard en met veel bezieling. Maar het is ook duidelijk dat het vaak ook heel veel vraagt van mensen. Ik heb in de loop der jaren mijn perfectionisme wat meer in rustiger vaarwater kunnen leiden, maar als je met hart en ziel iets wil bereiken dan is het erg moeilijk om jezelf niet te verliezen.

En dat geldt dus ook voor de mensen die ik begeleid of coach: ambtenaren met een missie of zorgpersoneel. Zij zijn zo gericht is op de mensen die ze ondersteunen dat ze zichzelf soms vergeten. En als het systeem waarbinnen je werkt dan ook nog eens dingen van je vraagt die enorm in de weg kunnen zitten van wat echt belangrijk is, dan is dat geen situatie die je jaren volhoudt.

Voor mij was het essentieel om te ervaren dat de verandering echt bij mij moet beginnen: hoe ik zaken voor elkaar probeer te krijgen, wat ik belangrijk vind, hoe ik daarnaar handel en hoe ik de wereld om mij heen waarneem en ervaar. Dan opent er ineens een wereld aan mogelijkheden.  En als je jezelf beter begrijpt dan ga je ook de mensen om je heen beter begrijpen.

Lijkt het jou ook fijn om dat zelf te ervaren, neem dan eens vrijblijvend contact met mij op via patricia@bteken.nl. Ik onderzoek graag met jou de mogelijkheden.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden