Het ultieme lijstje voor jezelf

Het ultieme lijstje voor jezelf

Iedereen is dol op lijstjes (nou ja bijna iedereen…). Er is niets zo bevredigend om aan het einde van de dag de zaken van je lijstje te kunnen strepen die je hebt gedaan. Ik ben ook al bijna mijn hele leven een ‘lijstenjunkie’. Vroeger lag mijn bureau bezaaid met allerlei lijstjes. En aan het einde van de dag kon ik dan gaan afvinken en had ik ook het gevoel heel veel gedaan te hebben. En zo aan het begin van het nieuwe jaar is er ook altijd het lijstje met goede voornemens. Het idee dat een nieuw jaar ineens er magisch voor gaat zorgen dat je allerlei slechte gewoonten gaat afleren en je leven helemaal anders gaat inrichten. Het lijstje met goede voornemens heb ik jaren geleden in de ban gedaan. Je kunt beter door het jaar heen betere gewoontes aanleren.

Voor- en nadelen

Maar in mijn werk gebruik ik nog steeds lijstjes. Het helpt mij om de details te kunnen onthouden, mijn hoofd leeg te maken en structuur in mijn werk aan te brengen. Voor mij grote voordelen, vooral als ik met meerdere projecten tegelijkertijd bezig ben. Maar ik heb ook geleerd dat lijstjes in de weg kunnen zitten. Als het werk zo veel wordt dat de lijst uit steeds meer taken gaat bestaan, ook al kun je iedere dag taken wegstrepen, dan heb je er uiteindelijk alleen maar meer last van. Inmiddels heb ik geleerd dat dit voor mij een teken is om een stap terug te doen. Niet al het werk meer aan te nemen, meer te delegeren en andere keuzes te maken. En dat helpt zeker. Maar wat voor mij echt een verschil maakt is een lijstje met vier vragen die ervoor zorgen dat ik al aan de voorkant de goede keuzes maak.

Mijn ultieme lijstje

Zo aan de start van weer een nieuw jaar deel ik graag dit lijstje met vier vragen met jullie, omdat ik hoop dat ze ook voor jullie een positief verschil gaan maken.

Vraag 1. Is dit mijn verantwoordelijkheid?

Ik voel mij voor heel veel zaken verantwoordelijk en dat heeft in het verleden ervoor gezorgd dat ik heel veel problemen moest oplossen of taken op mijn bordje had die niet altijd per definitie bij mij hoorden. Aan de voorkant de vraag stellen of die taak of dat probleem ook echt mijn verantwoordelijkheid is helpt mij enorm om te voorkomen dat ik teveel werk heb. En dat betekent niet dat ik zaken ga afschuiven, maar dat ik probeer om glashelder te zijn wat ik doe en waar iemand anders het eigenaarschap moet pakken.

Vraag 2. Krijg ik hier energie van?

Mijn focus ligt van nature op de ander, niet op mijzelf. Mijn patroon is dan ook om direct een helpende hand te bieden of ervoor te zorgen dat de ander zich prettig voelt. Daar is in de basis niets mis mee, maar uiteraard alleen als dat niet ten koste gaat van mijzelf. In de loop van de jaren heb ik geleerd om de balans te zoeken tussen mijzelf en de ander. En mijn energieniveau is hiervoor een goede graadmeter. Bij ieder verzoek, vraag of probleem dat op mijn pad komt, stel ik mijzelf de vraag of ik er energie van krijg. Dat betekent uiteraard nog steeds dat ik af en toe zaken moet doen waar ik geen energie van krijg, maar ik heb door de dag heen wel een beter beeld waar ik mee bezig ben. Ik zorg voor een goede energiebalans en wanneer ik merk dat de balans naar de verkeerde kant doorslaat, ga ik andere keuzes maken.

Vraag 3. Wat heb ik nu nodig?

Ook deze vraag helpt mij de focus meer op mezelf te houden en geeft mij inzicht in de keuzes die ik moet maken. Vaak hangt deze vraag ook samen met vraag 2. Als ik merk dat mijn werk die dag heel veel energie heeft gekost, dan zorgt deze vraag ervoor dat ik tussendoor dingen ga doen die mijn energieniveau weer vergroten. Een wandeling, even mediteren of een ademhalingsoefening. Of gewoon even niets. En neem ook echt even de tijd om een antwoord te laten komen, want ik krijg soms heel verrassende antwoorden op deze vraag.

Vraag 4. In hoeverre ben ik onderdeel van het probleem?

Deze vraag stel ik aan mezelf wanneer ik in een situatie zit waar ik maar moeilijk uit kan komen. Er is veel gedoe zeg maar. Het lukt niet om verder te komen in een project, die samenwerking wil maar niet van de grond komen of de werkdruk blijft maar hoog. Dan is deze vraag heel krachtig, want het is menselijk om in dit soort situaties jezelf buiten de situatie te plaatsen. Maar als je op jezelf reflecteert en naar je eigen gedrag kijkt dan ontstaan er vaak nieuwe wegen om uit de situatie te komen. Door anders naar de situatie te kijken of door je gedrag te veranderen. En ik ben een groot voorstander van zelfreflectie….

Ik wens jullie allemaal een heel mooi en zinvol 2022 en ik hoop dat deze vragen jou ook zullen gaan helpen.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden