Hoeveel Patricia ben jij?

Laatst had ik een vergadering in een prachtige locatie in Haarlem en mijn oog viel op een filmposter met de intrigerende naam “Hoeveel Hannie ben jij?”, een film over verzetsstrijdster Hannie Schaft. De intentie was natuurlijk om mensen na te laten denken over hun eigen rol in een dergelijke situatie. De vraag intrigeerde mij. Als je de vraag herhaalt met je eigen naam komt er ineens een ander proces op gang. Dus ik vroeg mij af hoeveel Patricia is eigenlijk ben.

Had ik die vraag 20 jaar geleden aan mezelf gesteld, dan was het antwoord zeer waarschijnlijk anders geweest. Een van de voordelen van ouder worden is ook dat je steeds beter begrijpt wie je eigenlijk in de basis bent of eigenlijk wilt zijn. Want ik geloof nog steeds dat ik iedere dag bijleer en duidelijker krijg wat ik echt belangrijk vind. Het gaat er dus ook eigenlijk niet om wie je bent maar wie je wilt zijn. Want ik geloof ook dat ik heel mijn leven mijzelf steeds opnieuw heb uitgevonden. Iedereen heeft wel waarden, patronen en eigenschappen die heel erg bepalen wie je bent, maar als ik iets heb geleerd, dan kun je ook daaraan werken als je dat wilt.

Als je naar de vraag ‘Hoeveel X ben jij?’ kijkt, dan gaat het er dus vooral over hoe trouw je bent aan wie je zelf wilt zijn. Als iemand tegen mij zegt: “ik ben nou eenmaal zo,” is mijn reactie dat je ervoor kiest om zo te zijn.

Niemand staat volledig stil en je komt ook niet kant en klaar op deze wereld. Er zijn uiteraard wel mensen die bijna nooit aan zelfreflectie doen en niet openstaan voor leren, maar zelfs dan kun je in een situatie terecht komen die je leven helemaal kan veranderen. En waardoor jezelf ook verandert.

Dus voor mij is het vooral belangrijk om steeds trouw te blijven aan wie ik wil zijn en daarin te blijven leren. Wil jij ook leren hoe je trouw blijft aan jezelf? Neem een kijkje op de pagina Vergroot je veranderkracht voor onze training.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden