Hoogmoed

hoogmoed

Het was een knappe jongen die zelfverzekerd langs mij liep. Jeans, wit t-shirt met korte mouwen en een zonnebril op zijn hoofd. Hij keek mij wat neerbuigend aan, maar ik behoor dan ook al lang niet meer tot zijn doelgroep . Een stukje verderop stond een groepje meisjes met elkaar te praten. Hij ging nog wat langzamer lopen met een kleine glimlach op zijn gezicht. De meisjes leken geïnteresseerd dus hij probeerde vooral heel cool te blijven. Net op dat moment reed er een vrachtwagen voorbij, met volle vaart door een enorme plas water op de weg. Hij kreeg de volle laag en de meisjes lagen dubbel van het lachen. De jongen liep rood aan en wist niet hoe snel hij weg moest komen.

Je anders voordoen dan je bent, fake it till you make it, of toch een overschatting van je eigen kunnen. Het zou allemaal waar kunnen zijn. Maar als ik hem was geweest, dan was ik ook heel hard in de lach geschoten. De kans was dan heel groot geweest dat hij écht contact had gekregen met de meisjes waarin hij geïnteresseerd was. Zelfspot is een teken van een sterke persoonlijkheid.

Als je erop gaat letten zie je dit soort gedrag voortdurend om je heen. Mensen die heel veel moeite doen om zich anders voor te doen, een rol aannemen of zich zo gedragen als ze denken dat nodig is. Soms is dat niet erg en kan het helpen om in een rol te groeien, maar als het te veel energie kost omdat het te ver van je eigen persoonlijkheid af ligt dan is het niet gezond.

En als je in een omgeving werkt waar verandering aan de orde van de dag is, dan ligt het patroon van je anders voor doen dan je eigenlijk bent op de loer. Onzekere en onveilige situaties maken het bijna onmogelijk om jezelf te kunnen zijn. Dus dan doe je enorm je best om te laten zien dat je zeker van je zaak bent of dat je alles aan kunt. Terwijl het veel meer rust geeft om duidelijk te hebben wat voor jou belangrijk is en hoe je dit kunt bewaken in een veranderende omgeving. Zelfs als de toekomst nog onzeker is. En dat heeft ook een positief effect op je omgeving.

Ook benieuwd hoe je dit zou kunnen aanpakken, neem dan gerust contact op.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden