Ik

afbeelding blog week 13

“Ik word zo gefrustreerd van alle weerstand die ik tegenkom. Waarom snappen ze nou niet dat dit belangrijk en noodzakelijk is? En mijn manager zit de hele tijd in mijn nek te hijgen dat ik moet zorgen dat het snel geregeld is en dat lukt niet wanneer iedereen mij de hele tijd zit tegen te werken.” De frustratie spatte ervan af. Ik vroeg aan haar waarom ze dacht dat iedereen haar tegen zat te werken. Waarop ze 10 minuten lang allerlei voorbeelden opnoemde van interacties met de teamleden die niet deden wat ze had gevraagd. “Denk je niet dat dit meer te maken heeft met hun eigen emoties, overtuigingen en waarden dan dat ze jou bewust tegen werken?”. Ze was even stil. “Zo heb ik er nog nooit naar gekeken”.  “Weerstand zegt bijna altijd iets over wat er met de ander aan de hand is, het is een signaal waar je iets mee moet”. “Ik snap je frustratie heel goed, jij bent enthousiast en wilt door, maar die anderen zijn nog niet zo ver” ,“daar zul je dus eerst iets aan moeten doen”. Want je kunt duwen en trekken wat je wilt, maar als je geen aandacht geeft aan wat er achter de weerstand zit, dan komt er geen beweging.

Het is een frustratie die ik bijna dagelijks meemaak bij de mensen die ik train rondom veranderprocessen. Je bent enthousiast en je wilt door, maar je hoort alleen maar, “ja maar dat hebben we al gedaan” of nog erger ze zeggen glashard dat ze het al doen terwijl dat niet zo is. Het probleem is alleen wanneer je dit gedrag gaat zien als bewust tegenwerken van jouw harde werk de frustratie alleen maar groter wordt. Weerstand zien als een signaal dat in de basis niets met jou als persoon te maken heeft, helpt om er neutraler naar te kijken.

Aandacht geven aan het signaal, de reden achterhalen en daar actief mee aan de slag gaan is dan belangrijk. Geen oordeel hebben over de weerstand, maar oprecht nieuwsgierig zijn naar hoe je dit signaal kunt gebruiken om het veranderproces zo in te richten dat er draagvlak voor is en dat iedereen eigenaarschap kan gaan voelen. En dat kan heel snel gaan, maar heeft meestal ook echt tijd nodig, dus die manager die in je nek zit te hijgen meenemen in het proces dat er voor nodig is helpt ook om van die kant meer begrip te krijgen.

Ook aan het worstelen met weerstand?

Op dinsdag 15 april a.s. organiseren Ad Van Meer en ik een interactieve workshop over weerstand bij organisatieveranderingen. Na deze dag kijk je met meer lichtheid naar weerstand en je hebt concrete mogelijkheden om weerstand om te buigen in iets positiefs. Geïnteresseerd om hier meer over te leren? Lees dan hier verder voor meer informatie en om je aan te melden. 

 

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden