Inademen

“Inademen gaat vanzelf, daar hoef je geen moeite voor te doen.” Ik keek haar sceptisch aan. Sinds kort heb ik zangles, gewoon omdat ik het leuk vind om te zingen. Ondanks jaren van Tai Chi, yoga en meditatie ben ik er ineens achter gekomen dat ik de overtuiging heb dat inademen veel moeite kost.

Je zou denken dat het vanzelfsprekend is dat inademen geen inspanning kost, maar ergens in mijn leven heb ik een hele sterke overtuiging gekregen dat ik moeite moet doen om in te ademen.

En omdat ademen een heel belangrijk middel is om tot rust te komen, om naar je lichaam te gaan en energie bij te tanken is dat een behoorlijk beperkende overtuiging. Ik ben dus meteen begonnen met het herkaderen van deze overtuiging. En dat helpt, al merk ik ook dat ik nog niet onbewust bekwaam ben.

Weer een mooie les om te oefenen met mijn eigen overtuigingen.

Een van de meest waardevolle inzichten die ik heb opgedaan met NLP is het bewust worden van mijn overtuigingen en deze ombuigen naar overtuigingen die helpend zijn. Bovenstaand voorbeeld leert mij dat zelfs heel hardnekkige gedachten heel onbewust invloed uit kunnen oefenen op je leven.

En uiteraard ben ik daar niet alleen in. In mijn werk met veranderprocessen kom ik heel veel beperkende overtuigingen tegen:

  • “Ik kan dat toch niet”,
  • “Ik ben niet goed genoeg.”

Maar ook meer verborgen overtuigingen die niet zo gemakkelijk worden uitgesproken. Vaak heeft dat te maken met sterke overtuigingen die al veel eerder zijn ontstaan. Niet erkend worden, het belang van veiligheid en controle of het dragen van een last voor iemand anders.

Om de weerstand om te kunnen buigen is het de moeite waard om te onderzoeken welke overtuigingen iemand heeft over zichzelf. Dit inzicht kan je helpen om je verzoek anders te formuleren, iemand anders in te zetten om te ondersteunen of iets te herkaderen.

Dat helpt niet meteen om de overtuiging bij iemand om te vormen, maar wel om het verzoek acceptabel te maken en de ander zich gehoord te laten voelen. En dat is in elke communicatie helpend.

En wil je daar dieper in duiken, kijk dan ook eens bij onze training Veranderkracht via deze link.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden