Keuzes maken vanuit je drijfveren

Keuzes maken vanuit je drijfveren

Ik zat 9 jaar geleden tegenover de medewerker van de Kamer van Koophandel om mijn bedrijf officieel te maken. Volgens de traditie kreeg ik een klein flesje champagne om het te vieren. De man wierp 1 blik op mij en zei vervolgens: “ik heb wel vaker mensen tegenover mij zitten die blij zijn dat ze met hun eigen bedrijf kunnen beginnen, maar zo blij als jij heb ik ze nog nooit gezien”.

En dat kan ik mij voorstellen. Het voelde die dag of ik vleugels had. Voor mij was vrijheid de belangrijkste drijfveer om met een eigen bedrijf te beginnen en tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds blij met mij keuze. Ik geloof dat je drijfveren hele belangrijke instrumenten zijn om de juiste keuzes te maken. Ik vraag in mijn podcast “ambtenaren zijn net mensen” ook altijd naar de drijfveer van mijn gesprekspartner. Het is namelijk mijn ervaring dat de inspirerende ambtenaren en deskundigen die ik spreek voor mijn podcast vaak heel goed weten waarom ze voor een bepaalde richting in hun werk kiezen én hun activiteiten daar ook regelmatig aan toetsen.

De andere kant zie ik ook in mijn dagelijkse werk: de ambtenaar die aangeeft een positieve verandering in de maatschappij te willen realiseren, maar in zijn dagelijkse werk geen contact zoekt met de inwoners waar hij het voor doet. Of de leidinggevende die aangeeft dat hij het belangrijk vindt om zijn medewerkers te ondersteunen en te coachen, maar vervolgens heel autoritair beslissingen neemt en geen ruimte biedt voor fouten.

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap is enorm belangrijk om veranderprocessen in een organisatie mogelijk te maken en dat begint bij kennis over jezelf en welke drijfveer ervoor zorgt dat je gemotiveerd blijft, op jezelf kunt vertrouwen en wat je enthousiast maakt. Als je duidelijk weet wat je drijfveren zijn dan is het ook makkelijker om keuzes te maken, met plezier te werken en de juiste dingen te doen. Dan voelt werk niet als werk maar dan zijn de momenten waarop je plezier hebt in je werk door de dag heen groot.

Daarom ook even een vraag aan jou. Waarom heb je voor je huidige functie gekozen en wanneer is de laatste keer geweest dat je ’s avonds naar bed ging met het gevoel dat je daadwerkelijk het verschil hebt kunnen maken? Dat je nog volop energie had toen je thuiskwam en dat je niet kon wachten om thuis te vertellen wat voor geweldige dingen er zijn gebeurd die dag.

Ik hoop oprecht dat je kunt zeggen dat dit gisterenavond was, maar ik ben bang dat het voor velen al een hele tijd geleden is. En dat is begrijpelijk en menselijk. Als kind vertrouw je automatisch op je gevoel en ga je volledig daarin mee, maar als volwassene hebben we geleerd om te voldoen aan de verwachtingen van anderen, van de maatschappij, van je leidinggevende. En daar is in principe niet mis mee. Het gaat pas mis wanneer datgene wat je doet zo ver van je persoonlijke drijfveer en waarden en normen af komt te liggen dat het gaat schuren. Wanneer je iets doet en je er een naar onderbuikgevoel van krijgt of wanneer je avond aan avond thuiskomt van je werk en totaal geen energie hebt.

Drijfveren en verandering

Drijfveren zijn belangrijke tools om echte verandering te realiseren, maar het is dan wel belangrijk om jezelf echt te kennen en daar ook echt naar te leven. Iedere verandering begint tenslotte bij jezelf. Als je echt jezelf kunt zijn en je kunt anderen dat ook gunnen, dan kun je resultaten bereiken die je niet voor mogelijk hebt gehouden.

In mijn podcast ‘Drijfveren’ stel ik je een paar simpele vragen die jou helpen inzicht te krijgen in wat er echt belangrijk is voor jou zodat je met veel meer plezier, succes en energie je werk kunt uitvoeren.

Ik ben heel benieuwd wat jouw drijfveren zijn. Deel je ze met mij zodat we elkaar kunnen inspireren?

 

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden