Laissez Faire

Laissez faire

De vrouw is duidelijk verward. Ze komt mompelend binnen met een paar plastic zakken. Ze loopt moeilijk met een wandelstok. We zitten in een klein Frans dorpje in de Morvan in een restaurantje te lunchen. De vrouw gaat zitten aan een tafel dicht bij ons. De serveerster neemt haar bestelling op en brengt haar drinken. Ondertussen blijft ze in zichzelf praten en de spullen op haar tafel willekeurig aanraken en verplaatsen. De serveerster reageert hier niet op en behandelt haar precies zoals ze de andere gasten behandelt.

Een paar uur daarvoor stonden we in Franse apotheek op onze beurt te wachten. Voor ons zat een oudere man in een stoel te wachten op zijn bestelling. De apotheker was duidelijk al enige tijd met hem bezig, maar hij nam alle tijd om alles uit te leggen. Ook het afrekenen nam behoorlijk wat tijd in beslag, omdat het digitale betalen niet helemaal wilde lukken. Nog steeds nam de apotheker alle tijd om de man te helpen. Inmiddels was de rij wachtenden behoorlijk gegroeid, maar niemand werd ongeduldig of liet blijken dat ze geïrriteerd waren.

Twee prachtige voorbeelden gebaseerd op de uitdrukking ‘Laissez Faire’, ofwel: de dingen op zijn beloop laten, laten gaan of de vrije hand geven. In deze twee voorbeelden betekent het ook zonder oordeel accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn. Eigenlijk is het best triest dat dit mij zo opvalt, want zou het niet meestal zo moeten gaan? Maar helaas vermoed ik dat op de meeste plekken in Nederland dit niet zo zou gaan. Mensen kijken vreemd naar iemand die ander gedrag vertoont of worden ongeduldig als het allemaal te lang duurt. En dan vraag ik mij af waar we dat zijn kwijt geraakt.

We leren de deelnemers van onze training Veranderkracht zoveel mogelijk om zonder oordeel waar te nemen en het perspectief van de ander te achterhalen om hun communicatie te verbeteren. En dat is uiteraard niet makkelijk, maar ik heb ook ondervonden dat wanneer je hier actief mee bezig blijft uiteindelijk dat oordeel hebben over de ander steeds bewuster is en daardoor ook gemakkelijker om los te laten.

Benieuwd hoe we dit toepassen in onze training? Kijk dan op deze pagina, waar je alle informatie vindt over onze training.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden