Lief

Lief - afbeelding van emoji's

“Wat lief van je dat je dat zegt.” Ik voel direct de weerstand in mijn lijf. Ik heb die woorden al heel vaak gehoord in mijn leven. En ik ben ook best wel lief, maar voor een groot gedeelte van mijn leven had ik het gevoel dat dat alles was wat mensen van mij zagen. Tot het punt dat het bijna voelde als een keurslijf en ik het gevoel had dat ik mij daarnaar moest gaan gedragen, zelfs als ik mij op dat moment helemaal niet zo lief voelde.

Als bepaald gedrag of een rol zo’n belangrijk deel van je persoonlijkheid wordt, dan gaat dat in de weg zitten. Want niemand is altijd lief, boos, aardig, gestructureerd, bang, dapper of verdrietig. Mensen zijn vele malen complexer dan dat.

De behoefte van mensen om iemand in een hokje te plaatsen is heel groot. De wereld wordt er overzichtelijk van. En in veel gevallen vinden mensen het ook fijn om in dat hokje te zitten als het geassocieerd wordt met iets positiefs. Lief zijn had voor mij ook een waarde, dus liet ik mij daar ook vaak in plaatsen. Tot het punt dat ik onbewust dacht dat ik lief moest zijn om gewaardeerd te worden.

Het is zo belangrijk om je bewust te zijn van het beeld dat je van jezelf hebt en hoe dat tot stand is gekomen. En om goed te bepalen of die rol je wel past.

Als je vaak hetzelfde hoort van anderen over wie of wat je bent of als je het gevoel hebt dat je wel erg vaak dezelfde taken of rollen krijgt toebedeeld, zie dat dan als een waarschuwing. En ontdek welke kanten van je persoonlijkheid momenteel wat ondergesneeuwd zijn. Doe eens iets wat niet “karakteristiek” voor jou is. Verras de mensen om je heen en ontdek wat het jou brengt.

Ik heb mij uit het hokje bevrijd en ondanks dat ik nog steeds lief ben, kan ik nu ook beter al mijn andere emoties toelaten, beter voor mezelf opkomen als dat nodig is en mensen confronteren als dat nodig is. En zelfs mijn innerlijke vechtersbaas toelaten 😉. En die weerstand die ik nog steeds een beetje voel bij het woord ‘lief’? Dat komt ook wel goed.

Samen ontdekken welke kanten van je persoonlijkheid nog meer naar boven mogen komen? Neem gerust contact met mij op of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek via deze link.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden