Luisteren

Luisteren

Ik ben er even niet. Ik zit tegenover een vrouw die ik net heb ontmoet. Zij vertelt mij een verhaal met veel onnodige details, waarin zij steeds het slachtoffer was van de omstandigheden. Nou ben ik al geen fan van de slachtofferrol, maar mijn hoofd is ook nog eens behoorlijk vol, dus ik faseer mijzelf even uit het gesprek. Ik blijf vriendelijk glimlachen en geef, hopelijk op de goede momenten, een aanmoediging. Haar stem wordt nog een beetje schriller en ze raakt mijn arm aan. Ondanks mijn vriendelijke houding heeft ze heel goed in de gaten dat het luisteren verslapt en doet ze nog meer haar best.

Na jarenlang mijn luistervaardigheden oefenen weet ik uiteraard dat het zo werkt. Zodra je eigen aandacht niet meer bij het gesprek is merken mensen dat onmiddellijk. In mijn trainingen laat ik mensen regelmatig een korte luisteroefening doen en het resultaat is vaak verbazingwekkend. Ik dwing mijzelf dan ook om haar weer mijn volledige aandacht te geven en met oprechte aandacht te luisteren. Haar stem wordt meteen zachter en ze krijgt tranen in haar ogen. Nu raak ik haar arm even aan, ze laat haar slachtofferrol even los en geeft aan dat het voor de anderen in haar verhaal ook niet gemakkelijk is. Ik vraag haar wat ze de volgende keer anders zou kunnen doen en na even nadenken komt ze met suggesties. Ik knik instemmend en geef aan dat ik moet gaan. Ze bedankt mij voor het luisteren en we gaan allebei een andere kant op.

Echt goed luisteren is een superkracht. Je creëert echte verbindingen met mensen, zelfs als je ze nog maar net hebt ontmoet. Mensen voelen onbewust wanneer ze echte aandacht krijgen en in deze snelle en soms verwarrende wereld is echte aandacht goud waard. Ik vind het soms ook moeilijk, vooral als ik een vol hoofd heb of de persoon tegenover mij vertelt iets wat bij mij schuurt. Het verschil is dat ik altijd merk wanneer de ander meer aandacht gaat vragen. En ik kan dat niet meer negeren.

Ben je nieuwsgierig hoe ik dat doe, echt luisteren? Of wil je een keer een workshop luisteren meemaken? Stuur mij dan een berichtje via het contactformulier of via patricia@bteken.nl.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden