Model van de wereld

“Ik wil dat hij anders gaat reageren, ik word gek van de manier waarop hij al mijn ideeën afkraakt of niet voldoende vindt”. Ik antwoordde: “Dat snap ik, maar je kunt hem niet veranderen. Je zult zelf iets moeten doen om een andere reactie te krijgen.” Deze hele betrokken en creatieve professional werd helemaal gek van zijn op cijfers gerichte en beheersmatige leidinggevende. Dit gesprek heb ik regelmatig met mensen die ik coach. En ik snap de frustratie volledig: als je ergens enthousiast over bent en een geweldig idee hebt, dan is het laatste wat je wilt horen dat je eerst met harde cijfers moet komen of dat het niet past in de begroting.

Het heeft mij jaren gekost om te begrijpen dat hoe ik tegen de wereld aankijk, niet dezelfde manier is waarop anderen naar de wereld kijken. Iedereen heeft zijn eigen model van de wereld, dus jouw geweldige idee landt bij iemand anders in een hele andere context. Die persoon heeft andere waarden en overtuigingen én andere ervaringen opgedaan in zijn of haar wereld. Hij of zij reageert dus op jouw voorstel vanuit dat model van de wereld. Als je een andere reactie wil krijgen, dan moet je aansluiten bij dat model van de wereld. Je moet je idee zo aanpassen of aanvullen dat je gesprekspartner daar iets mee kan binnen zijn/haar normen en waarden.

Als iets in je communicatie niet goed gaat, dan is het altijd de moeite waard om aan te sluiten bij je gesprekspartner; om te onderzoeken wat hem of haar ook enthousiast kan maken en hoe je je verhaal daarop kan laten aansluiten. Want de kans dat er dan iemand enthousiast wordt van jouw geweldige idee is vele malen groter. En soms hoef je daar alleen maar je taalgebruik voor aan te passen en wordt je idee gewoon geaccepteerd.

Vind je het interessant om te onderzoeken hoe je kunt aansluiten bij het model van de wereld van de ander en zo succesvoller kunt communiceren? Plan een vrijblijvend gesprek met mij op https://www.bteken.nl/vergroot-je-veranderkracht/

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden