Neem je verlies

Neem je verlies 

Ik zit in mijn kantoor, 5 minuten geleden is de laatste medewerker vertrokken en ik ben kapot. Ik heb geen energie meer en ik weet eerlijk gezegd niet hoe ik thuis moet komen. Het huilen staat mij nader dan het lachen. Die avond besluit ik mijn verlies te nemen en te accepteren dat ik afscheid moet nemen van de organisatie waar ik op dat moment werk. Eigenlijk had ik die beslissing al maanden geleden genomen toen de reorganisatie was gestart, maar ik bleef voor mijn team. Ik had mij voorgenomen dat ik zou wachten met vertrekken totdat ik zeker wist dat iedereen goed terecht was gekomen. Een onmogelijke taak natuurlijk. 

Je verlies nemen: accepteren dat je verloren hebt. Weten wanneer je moet stoppen. 

Ik ben er nooit echt goed in geweest om mijn verlies te nemen. Als ik mij iets heb voorgenomen dan zal ik het ook tot het eind toe afmaken, vooral als de verantwoordelijkheid voor anderen erbij komt kijken. Want anderen helpen staat hoog op mijn wensenlijst. In de afgelopen jaren heb ik geleerd dat het prima is om anderen te ondersteunen, maar dat het nooit ten koste mag gaan van mij. Eerst goed voor jezelf zorgen voordat je anderen een helpende hand biedt. Net als bij de zuurstofmaskers van een vliegtuig. 

Tijdens een supervisie gesprek deze week kwam het onderwerp verlies nemen ter sprake. Of met andere woorden in de context:  Wat verlies je wanneer je gaat doen wat je te doen hebt. Ieder gedrag heeft een positieve intentie is een van de vooronderstellingen binnen NLP. Dat betekent dat ieder gedrag in de basis iets voor jou oplevert. Zelfs gedrag wat eigenlijk niet meer helpend is, kan in de basis veiligheid of vertrouwen voor jezelf opleveren. Als je dus gedrag vertoont dat eigenlijk niet meer helpend is, is het goed om te onderzoeken wat de onderliggende positieve intentie is voor jou. Wat levert dat gedrag jou eigenlijk op waardoor je toch weer in hetzelfde patroon vervalt. En onderzoek dan of je in staat bent om dat verlies te nemen. Want je krijgt er ook altijd iets voor terug.  

Want het heeft namelijk niets te maken met doorzettingsvermogen of onverschilligheid voor de ander. Je onderzoekt welke keuze voor jou de beste is. En als het goed is voor jou, dan is het ook goed voor de ander. Het is namelijk niet jouw verantwoordelijkheid om alles op te lossen voor anderen. Je moet verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. En dat is niet altijd makkelijk, maar wel heel erg belangrijk. 

Neem je verlies….

Wil je met mij hierover praten, neem dan contact op.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden