Niet

Have a NIET day, stond er in het app berichtje dat ik pas kreeg. Direct daarna een berichtje waarin stond dat het een NICE day moest zijn, maar dat autocorrect daar dus niet van had gemaakt. Maar de “niet” dag bleef in mijn hoofd spoken. Hoe zou dat zijn een dag waarop alles “niet” is?

Jaren geleden kreeg ik van een collega een grote plastic knop met het woord “NO”. Als je op de knop drukte, hoorde je in allerlei verschillende talen het woord Nee. De reden dat ik de knop kreeg, kunnen jullie vast raden. Ik zei overal Ja op. Alles was leuk en als iemand om hulp kwam vragen dan was ik de eerste om die hulp ook te bieden. Een acuut geval van helperssyndroom. Met als gevolg dat ik het altijd te druk had en niet meer toekwam aan de zaken die er wel toe deden. Een soort brandweer op recept zeg maar.

Ik heb de knop een paar weken op mijn bureau laten staan en mijzelf gedwongen om iedere keer als iemand iets kwam vragen eerst op de knop te drukken. En daarna door te vragen wat er aan de hand was en of degene het zelf kon oplossen. De zin ‘moet ik het nu doen’ is daar ook een mooi hulpmiddel bij. Afhankelijk op welk woord van de zin je de nadruk legt, kan het lucht geven in de daadwerkelijke actie. Moet ik het nu doen? Moet ik het nu doen? Etc.  Omdat ik consequent op de knop bleef drukken, merkte ik ook dat er steeds minder vragen kwamen en áls er een vraag kwam, ik ook echt in actie moest komen.

Een NIET dag kan daarom zo in de eerste week van het nieuwe jaar een mooi voornemen opleveren. Plan regelmatig voor jezelf een NIET dag in en gebruik het woord NIET om voor jezelf ruimte en rust te scheppen. “Wil je….”? Nee, dat denk ik NIET. “Ik vind dat je…… Ik vind van NIET”.

Het is in ieder geval een mooi streven voor jezelf en voor de mensen om je heen om niet meteen in actie te komen, maar even na te denken of jij ook echt degene bent die het moet oppakken. En als je dat moeilijk vindt, begin dan eens met een NIET uur .

Ik wens jullie een prachtig 2024 met veel rust, ruimte en tijd voor mooie uitdagingen.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden