Nutteloos

Ik loop de vergaderlocatie uit, het regent pijpenstelen en ik trek mijn jas wat dichter tegen mijn lijf. Vanuit mijn ooghoek zie ik iets bewegen en kijk die kant op. In het pand ernaast staat een man de ramen te wassen in de stromende regen. Ik knipper met mijn ogen, maar hij staat toch echt de ramen te wassen. Ik moet langs hem lopen om bij mijn auto te komen. “Het lijkt mij een beetje nutteloos, wat u aan het doen bent” zeg ik. Hij kijkt mij aan, terwijl het water in stroompjes van zijn natte haar over zijn gezicht loopt. Hij haalt zijn schouders op en zegt: “ik word ervoor betaald.”

Tegen zo’n volstrekt onlogisch antwoord heb ik geen antwoord, maar het triggert in mijn hoofd wel allerlei gedachten over nutteloze taken. In de rit naar huis vraag ik mij af hoe iemand zo onverschillig kan zijn over het werk dat hij waarschijnlijk dagelijks moet uitvoeren. Ik kan mij niet voorstellen dat de man voldaan ’s avonds thuiskomt en heeft genoten van zijn dag.

Helaas kom ik tijdens mijn werk ook wel eens mensen tegen die hun taken op deze manier beleven of zelfs uitvoeren. Ze zitten op een plek die geen meerwaarde toevoegt aan datgene wat de organisatie als doel heeft gesteld of hun taken staan daar zo ver van af dat ze zelf niet meer inzien wat de meerwaarde is. Eindeloos rapporten schrijven onder hoge werkdruk maar waar niemand uiteindelijk iets mee doet. Bezig zijn met allerlei administratieve handelingen waarvan je niet inziet wat dit nou kan bijdragen aan de zorg voor je cliënten. Adviezen moeten geven aan een groep mensen die steeds je advies naast zich neerleggen en vervolgens juist datgene doen wat je hebt afgeraden. In het slechtste geval geven ze vervolgens jou de schuld van de problemen die ontstaan.

Het doet iets met mensen die dit dag in, dag uit meemaken. In sommige gevallen zit er een belangrijke titel of een hoog salaris aan vast, maar dat geeft maar heel beperkt voldoening als je niet van nut kunt zijn. Het is een basisbehoefte van mensen om zinvol te kunnen zijn, om bij te kunnen dragen aan een betere wereld. En dat is moeilijk als je in een dergelijke positie zit.

Inzicht krijgen in je kernwaarden en het doel dat je wilt bereiken en vervolgens actief je invloed vergroten om dit te kunnen verwezenlijken is dan belangrijk. Neem gerust contact met mij op als je het gevoel hebt vast te zitten in een positie die geen meerwaarde kan bieden. Ik denk graag vrijblijvend met je mee.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden