Op slot

Vrouw die gebukt zit, ze zit 'op slot' in haar eigen lichaam

15 jaar geleden zat mijn hele lichaam letterlijk op slot. Flexibiliteit was ver te zoeken en ik was zelfs niet in staat om normale rekoefeningen te doen. Ook het voelen van pijn kon ik bijna helemaal wegdrukken. Mijn lichaam was gewoon niet echt aanwezig. Mijn hoofd des te meer. En alhoewel ik mijn lichaam en mijn hoofd nu weer meer in balans heb, kan ik in tijden dat het heel erg druk is, nog steeds heel goed alleen maar denken. Het enige verschil is dat mijn lijf nu wel signalen afgeeft die ik niet meer kan negeren. Ik moet dan weer een tijdje actief moeite doen om naar mijn eigen lijf te luisteren en de dingen anders te doen om de balans weer terug te krijgen.

Ik zie het in de praktijk heel veel, mensen die bijna opgesloten zitten in hun hoofd terwijl hun lichaam om aandacht vraagt. Je hoofd continue in de stand naar voren zodat je nek onderdruk komt te staan, opgetrokken schouders, een rug die extreem overstrekt wordt of benen of armen die continue in beweging zijn. Onrust in je lichaam of juist helemaal geen beweging. Allemaal signalen dat er iets niet goed gaat. En als je je daarvan bewust bent is, dat in ieder geval positief. Als je je daar niet bewust van bent, dan krijg je dus ook niet meer de signalen om er iets aan te doen.

Waarnemen wat er in je lijf gebeurt, is een belangrijke eerste stap om zelf weer eigenaar te worden over wat er met je gebeurt, zowel intern als extern. Jezelf vragen stellen over wat je nodig hebt of je reactie waarnemen wanneer iemand iets aan je vraagt om te doen. Krijg je er energie van of voel je direct een onprettig gevoel in je buik? Onderzoek dan eens wat dat je wil zeggen. Stel je antwoord nog even uit en reageer pas wanneer je weet wat goed voor je is. Dit is een hele belangrijke stap om niet alleen beter voor jezelf te zorgen, maar ook om de interacties met andere mensen te verbeteren. Want als jij beter kunt bewaken wat je nodig hebt – in welke situatie dan ook – dan kun je dat ook beter waarnemen bij anderen.

Dus hoe is dat voor jou? Onderzoek deze week eens wat je lichaam allemaal te vertellen heeft. Of neem vrijblijvend contact met me op om te horen wat waarnemen voor jou kan betekenen.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden