Papercut

papercut

Ik trek het vel papier te snel weg en bezorg mijzelf een piepklein sneetje op mijn vinger, precies over het vingerkootje heen. Dus iedere keer als ik mijn vinger buig voel ik een kleine prik. Het is irritant maar meer ook niet. In dit digitale tijdperk krijg ik niet veel papiersneetjes meer, maar misschien dat het mij daarom ineens zo irriteert. We zijn inmiddels ook alweer bijna een week verder, maar het wil maar niet genezen. En dat roept een herinnering in mij op.

Jaren geleden toen ik leidinggevende was van een team binnen een zorgorganisatie had ik een gesprek met een van mijn medewerksters. Zij was al enige tijd niet heel gemotiveerd meer en vertoonde gedrag dat niet bevorderlijk was voor de sfeer. Toen ik haar daarop aansprak gaf ze aan dat ik toch duidelijk zelf ervoor zorgde dat ze niet lekker in haar vel zat. Ik reageerde verbaasd en wilde graag weten wat ik dan deed waardoor ze dit gedrag ging vertonen.  Zij vertelde dat ik haar vier maanden (!) geleden niet had gevraagd hoe haar vakantie was geweest terwijl ik dit blijkbaar wel aan haar collega’s had gevraagd.

Ik was sprakeloos, maar besloot wat aanvullende vragen te stellen om het ook voor haar wat inzichtelijker te maken waarom dit oorzaak en gevolg patroon wel erg uit het verband werd gerukt. Uiteindelijk kwamen we eruit en besefte ze dat ik haar zeker niet bewust had genegeerd. En dat het beter zou zijn voor de sfeer en de samenwerking wanneer ze iedereen rechtstreeks zou aanspreken op dit soort situaties. Om te voorkomen dat een kleine irritatie tot een enorm probleem wordt opgeblazen.

Negatieve gedachtenpatronen kunnen van minuscule situaties enorme problemen maken, voor jezelf, maar dus ook voor anderen. Deze dame was er inmiddels oprecht van overtuigd dat ik haar collega’s voortrok en dat zij werd genegeerd ondanks de vele situaties die lieten zien dat dit zeker niet het geval was. Merk je bij jezelf dat je ook de neiging hebt om negatieve gedachtenpatronen te hebben, stel jezelf dan eens de vraag welke feiten dit patroon echt ondersteunen en welke feiten dat niet doen. Op het moment dat je de bereidheid hebt om dit patroon echt te onderzoeken zul je merken dat het gemakkelijker is om het los te laten.

In onze volgende nieuwsbrief delen we graag nog wat extra tips om hier mee aan de slag te gaan. Wil je deze ook ontvangen? Klik hier om je aan te melden.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden