Perfectionisme

“Ik wil dat je deze oefening volgende week 387 keer uitvoert”. Ik keek verward op. De coach moest lachen. “Ik noem bewust dat aantal omdat ik zeker weet als ik niet zo’n belachelijk aantal noem dat je heel hard gaat werken om precies dat aantal uit te voeren en daar gaat het niet om. Ik wil dat je je bewust wordt van je patronen en deze oefening gaat je daarbij helpen. Als je tenminste niet bezig bent om het verplicht uit te voeren.”

Het was jaren geleden en ik zat op dat moment tegen een burn-out aan. Ik mocht van mijn toenmalige werkgever dit coachtraject volgen om te voorkomen dat ik ook echt uit zou vallen. En ze wist precies waar mijn pijnpunten zaten. Afspraak is afspraak, het is nooit goed genoeg, steeds klaar staan voor anderen zelfs ten koste van mezelf, en ga zo maar door.

Goed genoeg: geen 150% of zelfs 100%, ga voor 80%. Als dit soort uitspraken vroeger gedaan werden dan kreeg ik spontaan hyperventilatie. Het grootste gedeelte van mijn werkzame leven was het nooit genoeg. Het kon altijd beter. Mezelf tot het uiterste pushen was een gegeven. Lange dagen maken, ‘s nachts wakker schrikken omdat ik dacht dat ik iets vergeten was. 10 ballen tegelijk in de lucht houden. Het is allemaal heel erg bekend.

Inmiddels ervaar ik meer rust in wat ik doe en in de praktijk merk ik dat mijn 80% voor anderen 100% is. Dat mijn verwachtingen altijd boven die van anderen uitstijgen. Mijn leven is er een stuk rustiger van geworden. Ook omdat het nu gemakkelijker is dingen los te laten en over te dragen. Je niet overal zo super verantwoordelijk voor te voelen. Al die apen op mijn schouders zijn voor een groot gedeelte verdwenen. Ik kan makkelijk ‘nee’ zeggen en ik blijf bij het stuk dat ook echt mijn verantwoordelijkheid is.

Maar af en toe steekt de behoefte aan perfectionisme weer de kop op. Het verschil is alleen dat ik het nu direct herken en ook kan accepteren dat het altijd een beetje bij mij blijft horen. Accepteren dat dat zo is en langzaam de lat naar beneden bij stellen. En ik moet dan ook altijd aan die andere opmerking van die coach denken: “dat perfectionisme van jou heeft je ook heel veel gebracht. Zorg er alleen voor dat je het wel in balans kunt houden.”

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden