Pestkoppen

Pestkoppen

“En nou is het afgelopen!” schreeuwde ik, terwijl ik abrupt opstond en mij omdraaide. Ik zat op de middelbare school en de jongen achter mij vond het een goed idee om tijdens de wiskundeles mijn bh-bandje vast te pakken. Het ging zo al 10 minuten door en de wiskundeleraar deed net of hij het niet zag. Over het algemeen was ik meer iemand die het zou proberen te negeren, maar ik had er genoeg van. Ik draaide mij zo abrupt en met zoveel kracht om dat de jongen achter mij van zijn stoel viel en zijn tafeltje over hem heen kreeg. Ik keek hem recht in zijn ogen en zei heel beheerst: “als je het ooit nog probeert dan sla ik je een bloedneus.” Ik draaide mij weer om naar de leraar en zei: “u kunt weer verder met de les.” Hij heeft mij nooit meer lastiggevallen.

Soms is het noodzakelijk dat je wel vanuit kracht reageert. Dat je laat merken dat je niet over je heen laat lopen of dat je iets nodig hebt. Ondanks dat dat niet altijd makkelijk is. Je eigen kracht vinden en inzicht hebben in wat voor jou belangrijk is, is noodzakelijk. En dat kan een levenslange zoektocht zijn. Maar iedere ervaring die je opdoet waarin je merkt dat het effect heeft of dat er ineens naar je geluisterd wordt, geeft je weer meer mogelijkheden en meer vertrouwen dat het ook echt kan. Dat is altijd de moeite waard.

En ik heb in de loop van de jaren geleerd dat het gedrag van pestkoppen of bullebakken vaak voortkomt uit onzekerheid, angst of wantrouwen. Of dat nou een collega, een manager of een bestuurder is. Het geeft misschien een gevoel van macht om je zin door te kunnen drijven, de ander buiten spel te zetten of voordeel te behalen ten koste van iemand anders, maar ik ben nog nooit iemand tegengekomen die er ook gelukkig van werd. Want het maakt het onmogelijk om echte verbinding aan te kunnen gaan iemand anders en dat is een basisbehoefte.

Dus laat je stem horen als dat nodig is. Ga dat gesprek aan met die pestkoppen, want je hoeft het niet te accepteren. Zoek hulp als dat niet lukt. En als je echt in een onveilige omgeving werkt en het lukt niet om die stap te zetten, ga dan op zoek naar iets anders. En misschien kan ik je helpen. Stuur een bericht via het contactformulier.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden