Positief

Ik rij op de snelweg. Het is warm buiten en mijn airco is nog niet voldoende op stoom. Ineens zie ik een auto op de vluchtstrook staan. “Dat is ook niet fijn om in deze drukte en hitte pech te hebben” denk ik bij mezelf. Dan rijd ik voorbij de auto en zie de bestuurder staan, hij heeft oortjes in en hij gaat hélémaal los. Hij is aan het zingen en dansen met zijn hele lijf. Hij gooit zijn handen in de lucht zodat iedereen zijn blote buik kan bewonderen en hij lijkt de tijd van zijn leven te hebben.

Vol bewondering kijk ik naar hem. Ik ben over het algemeen een positief ingesteld mens en bij problemen kan ik altijd ook de gouden randjes nog wel herkennen. Maar dit is positief 3.0! Ik vraag mij af hoeveel mensen in zo’n situatie toch op die manier nog van het moment kunnen genieten.

Het is een geweldige eigenschap om in het hier en nu te kunnen blijven en daar zoveel mogelijk van te kunnen genieten. En als je dat dan ook nog in zó’n moment kan blijven doen, dan is dat een geweldige eigenschap om te hebben.

En dat betekent overigens niet dat je altijd maar blij moet zijn. Alle emoties mogen er gewoon zijn. Er zijn immers in ieders leven momenten dat je hardgrondig baalt, verdrietig bent of heel boos. En dat is allemaal helemaal oké. Het leven is niet maakbaar en juist de donkere momenten in je leven leren je des te beter te genieten van de geluksmomenten. En als je tegen plotseling opkomende emoties gaat vechten, krijg je er des te meer last van.

Maar ik geloof dat je leven een stuk leuker wordt wanneer je het gouden randje kunt ontdekken bij situaties die niet zo leuk zijn. Zoals pech langs de snelweg. En het niet alleen te accepteren, maar er zelfs een feestje van te maken.

Om met de onvergetelijke Toon Hermans te spreken: “Bij dat soort mensen wil ik horen: die op het tuinfeest in de regen dansen. Ook als de muzikanten al naar huis zijn gegaan.” Of om in de lijn van het verhaal te blijven: “ik wil bij die mensen horen die als ze pech hebben op de snelweg, hun oortjes in doen en dansen alsof ze op een geweldig feest zijn”.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden