Ree

ree

Ik sta in de file voor de afslag naar huis. Ik ben letterlijk 10 minuten van mijn huis verwijderd, maar het verkeer staat muurvast. Het is heet en ik heb al twee uur in de auto gezeten. Ik draai het raampje naar beneden voor frisse lucht en kijk opzij in de ogen van een ree. Op twee meter afstand staat er een ree met een jong naar mij te kijken. Ze is heel rustig en doet net of er niet een enorme file met ronkende auto’s naast haar staat. Langzaam hoor ik dat de auto’s om mij heen stil vallen en dat meer mensen haar hebben gezien. De man achter mij, die zich een paar minuten daarvoor nog enorm had zitten opwinden, gaat ineens achteruit leunen in zijn stoel en de rode kleur uit zijn gezicht trekt langzaam weg.

Ik voel mijzelf ook kalm worden en houd oogcontact met de ree. Alles om me heen valt weg en mijn ademhaling wordt heel rustig. Het duurt misschien maar een paar minuten tot ze weer terug het bos inloopt. Maar ik kan het beeld nog steeds haarfijn oproepen, na al die jaren. Ik rij nog regelmatig langs dit punt, maar het is nooit meer gebeurd.

Als ik dat kalme gevoel wil oproepen denk ik weer terug aan dat moment en word ik meteen weer rustig. Ik vind het een mooie gedachte dat deze ervaring juist is gekomen in een hele drukke periode in mijn leven als een aansporing om het rustiger aan te doen. En ik heb de aansporing ook gebruikt om meer rust en ruimte in mijn leven te creëren.

In deze drukke en soms zelfs onrustige tijden is het creëren van rust en ruimte juist heel erg belangrijk. Maar ik weet ook dat dit vaak als eerste sneuvelt als het heel erg druk is. Terwijl het dan juist essentieel is. Een paar keer per dag even je adem volgen of 5 minuten wandelen kan dan al heel erg helpend zijn.

Ik word steeds beter in vertragen in drukke periodes en daardoor zie ik weer nieuwe oplossingen.

Wat doe jij om te vertragen?

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden