Rode wijn

Afbeelding van een glas rode wijn

Het blad met volle rode wijnglazen begint langzaam te schuiven. Geschokt zie ik het hele blad in de nek van de man schuiven die ik een glas wilde aangeven. Hij springt boos op, druipend van de rode wijn. Ik stamel excuses en bied aan om te zoeken naar mogelijkheden om hem weer te fatsoeneren. Mijn baas schiet mij te hulp en biedt de man meteen de stomerij aan om zijn kleren te reinigen. Na wat lapwerk, een stevige borrel ter verzachting van de pijn op kosten van de baas en de uitwisseling van gegevens is de man weer gekalmeerd en kan hij er gelukkig weer enigszins om lachen.

Ik werkte tijdelijk mee in de bediening omdat het zo druk was. Ik wist van tevoren dat het geen goed idee was, want ik was erg onhandig met dit soort opdrachten. Maar ik had een aardige baas en wilde hem graag uit de brand helpen. Mijn baas kon er uiteindelijk ook om lachen en gaf aan dat hij mij nooit meer voor de bediening zou vragen en dat ik voortaan maar op kantoor moest blijven.

Sinds die tijd heb ik de vaste overtuiging dat je mij geen overvol blad in mijn handen moet duwen. Rampspoed is dan zo gebeurd. En misschien was het wel een feit dat ik in die tijd (circa 25 jaar geleden!) nogal onhandig was. Al heb ik daarna ook geen moeite meer gedaan om er beter in te worden. Natuurlijk kun je niet overal in uitblinken en heb ik deze vaardigheid ook niet echt nodig. Op andere gebieden neem ik uitgebreid de moeite om steeds beter te worden. Ik volg regelmatig opleidingen en vaardigheidstrainingen, ik doe veel aan zelfreflectie en leg de lat ook nog regelmatig te hoog voor mezelf.

Maar dit voorbeeld illustreert wel dat je jezelf soms ook kennis en ervaring kunt ontzeggen puur vanuit een beperkende overtuiging. Zelfs al je zo gefocust bent op een leven lang leren als ik. Ik kom ze nog steeds heel veel tegen in onze trainingen: “ik ben hier niet goed in”, “ik heb hier geen verstand van”, “ik ben nou eenmaal zo” of zelfs “ik ben niet goed genoeg.” Vaak zijn die overtuigingen al veel eerder ontstaan, soms zelfs door een traumatische ervaring. En de ervaringen die daarna zijn gekomen hebben die overtuiging verder gevoed. Tot je ervan overtuigd bent dat het de waarheid is. Het is prachtig om te merken wanneer de deelnemers van de training veranderkracht in staat zijn om deze overtuigingen los te laten en weer te kunnen groeien.

In het najaar starten we met een nieuwe training, de aanmelding daarvoor is nu geopend. Kijk op https://www.bteken.nl/vergroot-je-veranderkracht/ voor meer informatie.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden