Samenwerking is noodzakelijk bij verandering

Samenwerking is noodzakelijk bij verandering 

Ik stond voor het hele smalle pad, aan de ene kant een steile wand en aan de andere kant een ravijn. Of zo voelde het in ieder geval voor mij. Mijn Ierse gids stond mij bemoedigend toe te spreken. Ik had hem verteld van mijn hoogtevrees voordat we aan de wandeling waren begonnen en ook dat deze reis was bedoeld om af en toe uit mijn comfortzone te komen en te groeien. Het hele stuk wat we hiervoor hadden gewandeld had hij mij verteld dat hij ook hoogtevrees had gehad, maar dat had overwonnen en dat hij mij wel zou helpen. Ik keek nog een keer naar het pad en toen draaide ik mij om en keek hem aan. Hij wierp één blik op mijn doodsbenauwde gezicht en zei: “kom dan nemen we een andere route”. 

Check de relatie 

Ik heb die vakantie echt wel mijn grenzen opgezocht en hele spannende dingen gedaan. Mijn hoogtevrees had ik na de vakantie nog steeds, maar was niet meer zo hevig. Dit voorbeeld illustreert voor mij waar het om draait in samenwerking bij een verandering. Mijn gids had de bereidheid om zijn eigen ego en belangen aan de kant te schuiven en samen met mij te onderzoeken wat wel haalbaar voor mij was op dat moment. Verandering kan soms spannend zijn, zelfs als je het zelf initieert. En ook al hadden we een gezamenlijk belang om mij nieuwe dingen te laten ervaren en een mooie wandeling te laten ervaren, het is goed om te checken of het ook nog steeds klopt voor mij. 

Belangen en ego 

Samenwerken is vaak noodzakelijk in een veranderingsproces en blijkt ook een belangrijke succesfactor. Helaas is samenwerken alles behalve vanzelfsprekend en als het dan ook nog om een verandering gaat dan wordt het vaak een hele puzzel. Voor veel organisaties is het delen van gegevens al samenwerken. Echt samen werken aan iets nieuws dat is een brug te ver. En allemaal in de eigen bubbel blijven zitten en gewoon doorgaan met wat je altijd al doet is ook geen weg naar een succesvolle samenwerking. Maar het vraagt om je te committeren aan een gezamenlijk belang  en de bereidheid hebben om daarvoor je eigen belangen soms een beetje aan te passen. En dan zou het er ook niet toe moeten doen dat jullie een hele grote belangrijke organisatie zijn. Maar dan zijn alle partners gelijkwaardig. Want vertrouwen in de ander is essentieel om te kunnen samenwerken. 

Het is niet erg om je eigen belangen in te brengen in een samenwerking, maar ben er wel open over en zoek samen met de andere samenwerkingspartners naar een gemeenschappelijke ambitie en belang. En dat vraagt soms een beetje oprekken van de eigen belangen, maar dan kan het gezamenlijk resultaat uiteindelijk meer opleveren. 

 

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden