Slecht wegdek

We waren aan het wandelen in België en net voordat we een zijweg in liepen, zagen we een verkeersbord met de woorden: “let op, slecht wegdek”. Waarop ik mij meteen afvroeg waarom ze moeite namen om een verkeersbord te maken met die tekst in plaats van de weg te repareren. Uiteraard kan ik ook een aantal redenen bedenken waarom dat zo is, maar toch riep het heel veel vragen op.

En toen ging mijn hoofd aan de haal met allerlei scenario’s en verhalen. Mogelijk is deze gemeente wel een groot voorstander van de zelfredzaamheid van wandelaars en vinden ze het wel belangrijk om mensen te waarschuwen, maar laten ze het aan de wandelaars zelf over hoe daar dan mee om te gaan. Zelfredzaamheid en eigenaarschap vergroten is tenslotte belangrijk toch?

Dat zou wel een verfrissend perspectief kunnen zijn. In veel verandertrajecten wordt er al veel te veel voor anderen nagedacht. Terwijl juist de mensen die dagelijks geconfronteerd worden met een situatie die niet meer werkt, vaak heel goed kunnen verwoorden wat mogelijke oplossingen kunnen zijn. Zowel aan de kant van de medewerkers als de doelgroep waar de organisatie de diensten voor aanbiedt. Echte participatie dus. In de praktijk blijkt dat enorm lastig te zijn voor organisaties. Het gevoel de controle te verliezen over het proces steekt heel vaak de kop op. En dat ontaardt dan in halfwassen oplossingen waarbij men iets mag vinden van bijna uitgewerkte plannen.

Het vraagt moed om de mensen die het moeten gaan uitvoeren of ondergaan al daadwerkelijk in het begin mee te laten denken. De chaos omarmen en geen vastomlijnd plan hebben. Als je hier de ruimte aan kunt geven, levert het enorm veel op. Want als ze zelf de oplossingen en plannen mogen formuleren, ontstaat er eigenaarschap en draagvlak voor de plannen. En in veel gevallen ook betere oplossingen! Ze hebben er namelijk zelf baat bij dat het goed geregeld is.

De transformatie vanaf de werkvloer vormgeven, dat is wat wij de deelnemers van onze training Vergroot je veranderkracht leren. Interesse om hier meer over te weten kijk dan op deze pagina.

We starten in januari weer met een nieuwe groep.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden