Snelle oplossingen

“Heb je niet een methode waarmee we snel resultaat kunnen behalen?” Een vraag die ik al heel vaak heb gekregen van bestuurders, managers en leidinggevenden in een verandertraject. Dat is soms wat frustrerend, want verandering heeft tijd nodig. En als ik cynisch zou zijn dan zou ik ervoor kunnen kiezen om mijn ervaring en kennis over verandering te bundelen in een kant-en-klaar concept, een inspirerende naam te verzinnen en het te verkopen als een kant-en-klare oplossing. U vraagt, wij draaien. Gelukkig ben ik niet cynisch en wil ik oprecht mensen helpen om beter om te kunnen gaan met verandering, de regie terugleggen in de organisatie en de tijd nemen die het nodig heeft.

Uiteraard snap ik de vraag heel goed. In veel gevallen staat het water al aan de lippen als ik gevraagd word om te helpen en het budget en de tijd beperkt zijn om er nog iets aan te doen. Maar veranderen doe je nou eenmaal niet tussen de soep en de aardappelen in. Sterker nog, het resultaat is veel beter en effectiever wanneer je er de tijd voor neemt.

Dat betekent uiteraard niet dat het niet mogelijk is om tussendoor al successen te behalen. Het is zelfs cruciaal voor het succes om de veranderingen die tijdens het proces ontstaan zichtbaar te maken. Soms is dat een uitdaging voor de mensen die midden in het proces zitten. Ze hebben alleen maar dat enorme doel aan het einde van het traject voor ogen wat ze nog niet hebben behaald.

Maar iedere stap in de goede richting heeft een effect. Een team dat ineens de moeilijke issues met elkaar durft aan te kaarten, een leidinggevende die de moed heeft om gewoon te starten met een goed idee zonder dat de uitkomsten al helemaal zijn dichtgetimmerd of een medewerker die beseft wat zijn rol in het veranderproces is en daar eigenaarschap over pakt. Het vraagt een andere manier van waarnemen om die veranderingen te kunnen zien en om te beseffen wat er nodig is in het proces. Dit geldt voor zowel jezelf als voor anderen en binnen het systeem waar je werkt. Dat stelt je in staat om het vol te blijven houden, flexibel te blijven zoeken naar nieuwe oplossingen en met elkaar de goede dingen te blijven doen.

Geïnteresseerd hoe ik dat doe, plan dan een vrijblijvend online gesprek in op https://www.bteken.nl/vergroot-je-veranderkracht/ of stuur een mail naar patricia@bteken.nl.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden