Tandenborstel

Mijn tandenborstel is teleurgesteld en daar heb ik moeite mee. Sinds een tijdje heb ik een nieuwe elektrische tandenborstel en wanneer je keurig twee minuten lang je tandenpoetst, verschijnt er een glimlachend gezichtje in de display. Maar wanneer je onder de twee minuten blijft dan kijkt hij teleurgesteld.

Dat doet dus iets met mij. De eerste keer dat het gebeurde ging mijn zelfspraak ongeveer zo: “wat is dat nou, ik heb toch keurig mijn tanden gepoetst?” “Waarom heb ik er moeite mee, het is maar een tandenborstel.” Tot zelfs: “hij moet zich er niet mee bemoeien!”

Na al die onzinnige dialoog in mijn hoofd besloot ik wat dieper te gaan. Ik weet uiteraard best wel waar dat gevoel vandaan komt. Het is een heel oud patroon, waar ik soms nog steeds “last” van heb. Het patroon van: Je moet wel je best doen, anders vinden mensen mij niet aardig. Inmiddels weet ik uiteraard dat dit onzin is en handel ik er ook niet meer naar. Maar dat soort hardnekkige patronen kunnen op de gekste momenten toch weer even oppoppen.

Het verschil is dan ook dat ik mij ervan bewust ben en een keuze heb om ernaar te handelen. En dat maakt heel veel verschil. En ik erken ook dat dit patroon mij heel veel heeft gebracht. Het heeft mij steeds gedreven om nog meer mijn best te doen, om beter te worden. Het is alleen niet gezond om het te koppelen aan de mogelijke affectie van anderen.

Iedereen heeft dergelijke patronen die vaak al in je vroegste jeugd zijn ontstaan door een gebeurtenis of ervaring. Dat hoeft niet eens gekoppeld te zijn aan de overtuiging, maar dat is wel wat jij ervan hebt gemaakt. En als dat maar vaak genoeg in je eigen hoofd wordt bevestigd dan wordt het dus een patroon. Ook als je in je hoofd weet dat het niet klopt, blijf je je gedrag herhalen totdat je de overtuiging kunt omzetten in iets positiefs. En zelfs dan kan het patroon nog tevoorschijn komen.

Ik heb inmiddels een goede verstandhouding met mijn tandenborstel en als ik echt veel haast heb geeft hij mij een halve glimlach bij 1,5 minuut poetsen 😉

Ook leren hoe je hardnekkige patronen kunt loslaten? Schrijf je dan in voor onze training veranderkracht of abonneer je op onze nieuwsbrief voor meer inspiratie over verandering.

Privacyverklaring Cookieverklaring Algemene voorwaarden